Кметовете от Североизтока се събраха в Русе да решават общи проблеми

Кметът на Община Разград Добрин Добрев участва в работна среща на шестима общински кметове на областни центрове от Североизточна България, която се проведе в Русе днес – съобщиха от пресслужбата на местната управа. В дискусиите се включи и заместник-кметът с ресор Хуманитарни дейности Елка Неделчева.

По време на разговорите бяха обсъден ключови въпроси за развитие на всички общини, сред които изграждане на скоростни пътища и магистрали, за да бъде подобрена свързаността с останалите части на България, както и развитието на по-малките населени места в общините.

В срещата участваха: кметът на Община Русе Пенчо Милков, кметът на Община Варна Благомир Коцев и заместникът му Христо Рафаилов, кметът на Община Шумен проф. Христо Христов, придружен от зам.-кмета по „Икономическото развитие“ Николай Колев и зам.-кмета по „Здравеопазване и социални дейности“ д-р Светослава Хайнова, кметът на Община Силистра Александър Сабанов със зам.-кмета по „Хуманитарни дейности“ Стилиян Стойчев и кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров.

Сред темите, обсъдени по време на срещата, бе довършването на система “Дунав”, с което ще може да се обезпечат допълнително с вода областите Шумен и Търговище, които се захранват от язовир “Тича”, който е проблемен при сухи години.

Кметовете от Североизтока се обединиха около решението заедно ще настояват държавата да постави фокус върху довършването на автомагистрала “Хемус”.

Освен това градоначалниците смятат, че Общините от Североизтока имат потенциала да увеличат значително обема на стокооборота, който минава оттам.

Кметовете се договориха за общи действия пред държавата по проекти от значение за Североизточна България.

Екипът на Община Русе и кметът Пенчо Милков пoказаха на гостите системата за видеонаблюдение в града, която вече разполага с 1250 камери, както и новите тролейбуси с модерна система за преброяване и таксуване на пътниците.

Това бе втора среща на кметовете от Североизточна България, първата бе през декември 2023 г. Предстоят още срещи на неформалното обединение на кметовете от региона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *