Клубът за народни хора при Лесотехническия университет-София спечели Голямата награда на 11-ия фестивал “Капанска китка”

Заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев поздрави участниците в 11-ия Национален фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора „Капанска китка” и връчи Голямата награда на фестивала – Наградата на Кмета на Разград Денчо Бояджиев. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

На церемонията по награждаването в приветствието си към участниците и ръководителите на клубовете г-н Добрев ги поздрави за труда, който полагат в изучаването на българския фолклор и любовта към танца, за жарта, която не угасва в тях. Заместник-кметът покани ръководствата на клубовете и догодина да посетят Разград за следващото издание на фестивала,  когато е убеден, че цветът и колоритът ще са още по-наситени, а красивата емоция за Разград – още по-голяма.

Празникът на българското танцово изкуство, който се организира от Община Разград, НЧ”Бузлуджа 2010” и Танцов клуб „Абритус” и с подкрепата на „АДМ-Разград”АД и „Антибиотик”АД, се проведе в Общинския културен център-Разград при спазване на противоепидемичните мерки. Сред почетните му гости бе доайенът на българските хореографи 92-годишният Борис Вълков, който бе впечатлен от участниците и организацията и коментира, че това събитие потвърждава, че „не се гаси това, що не гасне”.

Клубовете, които участваха във фестивала бяха, бяха 8. Изпълненията им оценяваше жури с председател Любчо Василев – заместник-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и директор на ансамбъл „Мизия“-Търговище и членове: носителят на Световен Оскар за фолклор Димитър Манов и заместник-директорът по творческата част на Капански ансамбъл-Разград Румян Занев и Димитър Манов.

Конкурсната част бе в два тура – в първия клубовете представиха по избор две автентични хора, едното – местно за съответния клуб. Във втория тур се тегли жребий за това кой от три предварително подготвени танца да бъде изпълнен на сцената, точките от този тур се удвояват.

След пресмятане на точките Голямата награда на Кмета на Разград бе връчена от заместник-кмета Добрин Добрев на Клуба за народни хора при Лесотехническия университет-София. Първа награда спечели ТК”Геренска вечеринка” при НЧ”Развитие 1904”-Търговище; втора – на Танцово студио ”Калина Рада”-Разград, а трета – на Клуб за народни хора „Добруджа”-Тутракан. Културните институции в Разград връчиха специални награди. Наградата на Капанския ансамбъл отиде при ТФ”Липник”-с. Николово, Русенско; наградата на Регионален исторически музей-Разград – при Фолклорна формация „Пагане”-Кубрат; наградата на РЕКИЦ Читалища – при Клуб за народни хора „Джумалийци”-Търговище, а на НЧ”Бузлуджа  2010” – при Клуб за народни танци „Черноморци”-Варна. Специален приз от организаторите имаше и за най-малкия участник – Александра от Кубрат, която е на 7 години и половина.

Преди конкурсната част публиката се наслади и на изпълненията на домакините от ТК”Абритус” с художествени ръководители Емилия Русева, Кремена Иванова и Кънчо Върбанов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *