Капанският събор започна с изпълнение на „Гецовлийчета”

С жива картина на капанския бит и вихрени танци на най-малките капанчета – от Танцов състав „Гецовлийчета“ към НЧ“Просвета 1883“-Гецово – започна 13-тото издание на Капанския събор. Над 40 са вече изпълнителите в състава, ръководен от Лидия Станчева, в него участват не само деца от Гецово, а и от Разград – съобщи водещата на фолклорния празник Даниела Петрова. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Капанският събор бе открит от кмета на село Гецово Николай Цонев. Той поздрави с „Добре дошли” всички гости и участници в събора и благодари на ангажираните с организацията на събитието – Община Разград, Кметство Гецово, РЕКИЦ Читалища и НЧ“Просвета 1883“, както и на спонсорите Петя Цанкова и Милен Минчев.

Над 250 са изпълнителите, които се представят на сцената в  Гецово днес. Те са от: общините Разград и Кубрат в Разградска област, община Попово, Търговищка област и община Ветово, Русенска област.

Сутрешната програма продължава до 14,00 ч. Привечер – в 18,30 ч. – сцената отново ще се оживи от фолклорни изпълнения на представители на етнографската група „капанци”.

В 20,00 ч. е началото на концерта на гостуващия професионален изпълнител. Тази година на сцената в Гецово ще пее Надя Казакова. Тя е била част от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, а в момента е в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Надя Казакова бе сред любимците на публиката в един от музикалните формати на „Шоуто на Слави“, през 2011 г. печели Първа награда от фестивала „Пирин фолк“ в Сандански.

На площада в Гецово освен столове на сянка за публиката има и обект от типа „бира-скара”, атракциони за децата,  щандове със сувенири. „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова представя изработени от нея капански накити и сувенири.

Заради провеждането на Капанския събор днес е въведена временна организация за безопасност на движението по ул. „Иван Вазов“ в Гецово в участъка от кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий“ до кръстовището с ул. „Георги Дамянов“ за времето от 9,30 ч. до 22,30 ч. В този период движението ще се извършва по ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Бели Лом“ и ул. „Георги Дамянов“, а паркирането на пътни превозни средства по време на събора се извършва в двора на закритото ОУ „Иван Вазов“, както и от дясната страна по посока на движението на улица „Иван Вазов“.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *