Капанският ансамбъл участва във Вечер на ансамблите от Североизтока

Съвместен концерт под надслов „Вечер на ансамблите от Североизтока” подготвят три фолклорни формации от региона – Капански ансамбъл-Разград, Ансамбъл „Мизия”-Търговище и Ансамбъл „Добруджа”-Добрич. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на разградския ансамбъл Кънчо Върбанов и заместник-директорът по художествено-творческата част Румян Занев.

Вечерите ще са три – на 1 октомври в Летния театър в Добрич, на 5 октомври от 18,30 ч. в Общински културен център-Разград и на 12 октомври – в ДТ-Търговище. Идеята е на ръководството на Капанския ансамбъл, а в Разград концертът се организира съвместно с Община Разград.

Всеки от ансамблите ще представи 40-минутна програма от най-доброто от своя репертоар, като редът ще е различен, всеки състав ще излиза последен на сцената в родния си град.
В разградската програма освен ансамбловите танци, песни и музикални изпълнения ще има и един камерен танц, което е запазена марка за Капански ансамбъл-Разград – съобщи Занев. Танците ще са по негова хореография.

Двамата с Върбанов обясниха, че новият директор на ансамбъла, за който пост в момента тече конкурс, ще е мениджър, ще продава продукта, произведен от ансамбъла, а за творческата част ще отговарят заместник-директора с този ресор и художествен съвет, в който ще влизат по един представител и ръководителя на формациите – оркестър, хор и танцова трупа. Тази структура ще е уникална за България, но в другите държави е точно така – обясниха Занев и Върбанов.

Те съобщиха и за още една новост в структурата на Капанския ансамбъл. Детска танцова формация „Лудогорче”, за отстраняването на чието ръководство в началото на лятото имаше негодувание сред родителите, вече има нов ръководител. Това е хореографът Живко Жечев. Той вече е сформирал подготвителни групи от по 100 деца в ОУ”Никола Икономов” и в ОУ”Васил Левски”-Разград, които ще репетират в учебните заведения. Представителната трупа пък ще танцува в залата в ОУ”Васил Левски”, която винаги се е ползвала от „Лудогорче”.

Занев и Върбанов съобщиха, че не са заварили Средношколска формация към Капанския ансамбъл, имало обаче назначен ръководител.

И двамата считат, че има нужда да се развиват формациите от подрастващи, за да захранват с кадри представителните формации на Капанския ансамбъл. Обмисля се от догодина в ОУ”Никола Икономов” да се възстанови приемът от първи клас в хореографска паралелка, както и да се организира прием за пети клас. Друга обсъждана възможност е също възобновяване на музикалната паралелка в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *