Капанският ансамбъл по телевизията в събота

На 7 март /събота/ Българската национална телевизия ще посвети един час от празничната си програма на изкуството на Капанския ансамбъл – съобщават от пресслужбата на културната институция.„

В предаването за фолклор навръх Тодоровден „Иде нашенската музика“ на БНТ 1 артистите ще представят тематично-сюжетния спектакъл „Дор три сита копринени“. Режисурата на постановката е на директора на ансамбъла Светослав Митев.
Записите са направени преди по-малко от месец в студиото на „Иде нашенската музика“ в София. Продуцентите и водещите на предаването Даниел Спасов и Милен Иванов са нарекли срещата си с капанци „невероятно пъстра палитра от звуци, багри и ритми!“.
С „Дор три сита копринени“ Капанският ансамбъл гастролира повече от година в различни кътчета на страната. Спектакълът пресъздава с музика, песен и танц обредите и обичаите на капанците преди и по време на най-щастливите мигове в живота на всеки човек – задомяването.


„От години изследваме – аз и колегите ми, включително и на терен, тази уникална малка етнографска група. Натрупаното и опитът ни подсказа да съберем сватбените обичаи в един спектакъл. Според мен се получи добре, вижда се по това как ни аплодира публиката на финала.
Мотото ни е “Капанският ансамбъл – мост на децата ни!“. Водени от това верую, направихме и адаптация на спектакъла за образователни концерти. За нас винаги е удоволствие представяме този обичай пред деца. Семейството е мостът между традициите и бъдещето и знанията за това, как младите хора в миналото са решавали да поемат отговорностите на брака и са подкрепяни от възрастните, винаги е предизвиквал интерес сред днешните подрастващи“, казва пред телевизионните камери Светослав Митев.
В събота в предаването ще бъдат видени и интервюта с ръководителите на хора на ансамбъла Руска Станчева и на талантите от ДТА „Лудогорче“ Иван Иванов.
Началото на телевизионното предаване „Иде нашенската музика“ в събота е от 13.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *