Кандидат-депутати от „Републиканци за България” се срещнаха с представители на Организацията на глухите

Част от кандидатите за народни представители от ПП“Републиканци за България”  посетиха Териториалната организация на глухите в Разград.

На срещата представителите на общността  споделиха притесненията и проблемите, който срещат ежедневно. Общността на глухите е една от най-многобройната сред хората с увреждания, а в същност получават най-малка подкрепа от страна на държавата. Изразиха нуждата от качествено образование и социални услуги,  да има повече услуги като жестов превод и субтитриране на медии и събития.

България е последната страна в Европейския съюз, която чак в началото на тази година прие закон за жестовия език.  Общността на глухите много разчита на него, не само, за да гледа новини с жестов превод, а за да се сдобие с равнопоставеност, за която отдавна се бори.

Водачът на листата за 18-ти МИР  Димитър Стефанов сподели, че ПП“Републиканци за България” е единствената партия,  в чиято листа в Хасково има човек, който не чува.  Нечуващите хора не се обиждат, когато ги наричат глухи. Не харесват обаче определението „глухонеми“ –  те имат собствен език, езика на жестовете, а повечето от тях могат да „четат“ по устните, говорят добре, включително и чужди езици – каза още Димитър Стефанов.                                                                                                                                      „Благодарни ще сме и за най-малката  помощ  от ваша страна – заяви организационният секретар на териториалната организация на глухите Гергана Никифорова.   Тя  благодари за посещението и отделеното време на представителите  на  ПП „Републиканци за България”, и пожелаха успех на предстоящите парламентарни избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *