Какво работят медицинските сестри в учебните заведения

Медицинските сестри в ДГ“Незабравка“ и ОУ“Никола Икономов“ в Разград отбелязаха Световния ден на здравето 7 април със здравни беседи, подходящи за децата от учебните заведения. Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ Елка Неделчева присъстваха на беседата в ОУ“Никола Икономов“, а г-жа Неделчева бе и в ДГ“Незабравка“. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Презентацията на Венета Йорданова в детската градина бе на тема „Здравословно хранене“. Малчуганите от група „Слънчице“ с любопитство изслушаха съветите на медицинската сестра, имаха и много въпроси за последствията при консумацията на различни видове и количества храна. Децата активно се включиха и в играта, с която завърши презентацията и в която трябваше да разпознаят полезните и вредните храни.

В 7“г“ клас в ОУ“Никола Икономов“ учениците сами бяха избрали темата на здравната беседа на Десислава Дачева-Георгиева – „Вредите от тютюнопушене и употреба на алкохол“. Пред тийнейджърите бяха представени последствията от здравословен характер от употреба на цигари и алкохол. Да не се изкушават от вредни за здравето им вещества ги призова и Кметът Добрин Добрев. Седмокласниците разговаряха с него и по теми, свързани с управлението на общината. Те споделиха, че искат да се подобри състоянието на пътищата в региона, да има повече паркоместа, да се изгради още една стрийт фитнес площадка. Г-н Добрев съобщи, че още една фитнес площадка влиза в плановете на местната управа, работи се и по подобряване на пътната инфраструктура. Той обсъди с учениците какви събития биха искали да се случат в Разград за Деня на детето 1 юни. Седмокласниците поискаха концерт-изненада, както и атракции, свързани с домашните любимци.

И в двете учебни заведения представителите на ръководството на Община Разград се запознаха и с материалната база, която ползват медицинските лица – медицинските кабинети и тяхното оборудване. Десислава Дачева-Георгиева сподели, че Наредба №3 от 27.04.2000 година за здравните кабинети в детските заведения и училищата, по която работят медицинските сестри, има нужда от актуализация. Г-н Добрев пое ангажимент като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините да направи постъпки за законодателно изменение и осъвременяване на законовата база в тази сфера.

Двете здравни беседи бяха посветени на 7 април – Световния ден на здравето и Ден на здравния работник. Сред целите им бе да се представи дейността на медицинските специалисти в учебните заведения. На територията на община Разград функционират 34 здравни кабинета, от тях 19 са към детските заведения и 15 към училищата, обслужвани от 33 квалифицирани медицински специалисти. Медицинските специалисти оказват първа долекарска помощ при спешни и неотложни състояния, организират и провеждат профилактични дейности за предотвратяване и ограничаване рисковите фактори в детските заведения и училища, участват в организирането и прилагането в детските заведения и училища на общински, регионални и национални програми за профилактика на болестите и превенция на здравето на децата и учениците. Ролята на медицинската сестра е ключова за ранното диагностициране и своевременна профилактика на различни заболявания. Тя има ангажименти към запознаване и привличане на родителите и учителите в основните профилактични мерки, касаещи подрастващите: редовни и качествени профилактични прегледи, своевременно откриване на зрителни проблеми, здравословно хранене, правилно организиран дневен режим, закаляване, игри и разходки на открито, системно занимание със спорт и много други.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *