И тази година службите отчетоха готовност за справяне с тежка зима, проблеми само в две училища – течове  

И тази година на заседание при Областния управител при представителите на държавните институции и общините в региона отчетоха готовност за справяне с тежка зима.

На част от общините липсваха представители, а на които имаше, тъй като все още новите кметове не са встъпили в длъжност, представителите бяха от по-нисък ранг, а не кметове или зам.-кметове. Повечето от местните управи или вече са подписали договори за поддържане на общинската пътна мрежа или това ще се случи до дни. от Цар Калоян се похвалиха и с нов общински трактор с гребло, който ще се справя с почистването на общинския център.

От 505-те километра републиканска пътна мрежа през целия зимен период поради невъзможност да се поддържа ще е затворен един участък от около 4 км. от пътя Ясенково – Голяма вода – Хърсово – Голям извор. 50 броя машини на консорциума, който има договор за сметопочистване, ще почистват останалите шосета, като при усложнена обстановка ще се ползва и допълнителна техника. Осигурени са и материали за обезопасяване на пътищата – 2 340 т. пясък, което е 80,69% от необходимото, 1284 тона сол или 64%, течна фаза химични вещества – 360 тона и сухо вещество химични вещества – 4 тона. Според изискванията минимумът от налични материали трябва да е 60%. Предстои проверка на наличната техника съвместно с ОДМВР и Автомобилна администрация – съобщи още директорът на Областно пътно управление-Разград Людмил Янев.

26 екипа с техника ще имат готовност да отстраняват аварии с тока – съобщиха от „Електроразпределение-Север“. Готовност за тежка зима имат и от „Водоснабдяване-Дунав“, „ВиК-Исперих“, МБАЛ“Св. Иван Рилски“, РЗИ, Центъра за спешна медицинска помощ, ОДМВР-Разград, РД“Пожарна и аварийна безопасност“.

Проблемна ситуация обяви само началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Оказа се, че две разградски училища имат течове.  Ремонтът в ПГИ“Робер Шуман“ вече е започнал, той касае течове  от топлоцентралата и е на стойност 81 269 лв., разплащането ще се извърши, когато дойдат средствата от МОН. В ПГХТБТ“Мария Кюри“ пък течовете са от покрива, ремонтът е на стойност 105 551 лв., и за там се настоява да бъдат отпуснати средства.

Както всяка година на подобно съвещание, то завърши с надежда, изразена от всички, зимата да не е толкова тежка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *