И тази година децата на Разград се включиха в акцията „Бонбони за смет”

И тази година най-малките жители на Разград се включиха в акцията „Бонбони за смет” – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Срещу торбичка с боклук, събран от обществени площи в районите, където живеят малчуганите, всяко дете получаваше торбичка с лакомства – 8 вида сладки и солени вкуснотии. В торбичката имаше и талонче за томбола с допълнителни награди, която ще бъде изтеглена на 9 май, когато се отчита кампанията по пролетното хигиенизиране, организирана от Община Разград.

Акцията „Бонбони за смет” се проведе в три пункта в различни райони на Разград – в ЖК “Орел” до сградата на Община Разград; в градинката  до  хотел „Централ” и в градинката до обръщалото в Квартал “Абритус” /Водна централа/.

Петгодишната Радослава бе първа пред пункта в жк „Орел”. След като напълниха заедно едно торбичка с отпадъци бащата на момичето Красен Йорданов благодари на Община Разград за инициативата, която по думите му допринася за по-доброто възпитание и култура на децата.

Сред първите пред пункта в жк „Орел” бяха и 7-годишната Елеонора и 6-годишната Валерия. Двете момичета са внучки на една от авторките на идеята в Разград да се провежда тази инициатива – заместник-кметът Елка Неделчева, която припомни, че стартът на „Бонбони за смет” по аналогия с приказката „Сливи за смет” е преди повече от 20 години. Тогава Неделчева е експерт „Връзки с обществеността” в Община Разград. „Основата цел на тази прекрасна инициатива е формиране на навици у децата за това да им прави впечатление, когато видят боклуци, хвърлени извън регламентираните места, и най-вече самите те да не го правят и да опазват околната среда. Тези навици се формират от детска възраст, после трудно се променят. Убедена съм, че през тези години сме успели да внушим на децата, че трябва да опазват мястото, в което живеят.” – заяви заместник-кметът Елка Неделчева.

И към другите пунктове децата идваха, придружени от майките, татковците, бабите и дядовците си и заедно почистваха околността. Мнозина се връщаха и повторно за още торбички, в които да продължат събирането на боклуци.

Общо 300 торбички с лакомства бяха предвидени за участниците.

Вижте още снимки на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *