И последните жалби – неоснователни, по едната РИК проверявала защо на СИК №9 пише 9

И последните две от общо шестте жалби за изборни нарушения, подадени в РИК-Разград, бяха обявени с решения на комисията за неоснователни.

Едната е подадена от ГЕРБ-СДС, според нея кметът на самуилското село Ножарово е нарушил Изборния кодекс, като е изгонил от секция №10 представител на коалицията. Проверка установила, че представителят сам е напуснал секцията, а кметът не се е намирал в нея и не е извършил описаните в жалбата действия.

По-любопитен е другият сигнал, по който се е наложило на РИК-Разград по сигнал на Републиканци за България да проверява защо в секция №9 в село Киченица има табела с №9 – което е номерът на ДПС в бюлетината. Двама от членовете на РИК извършили проверка и установили, че табели с №9 има, но те просто представляват указателен знак за номера на секцията. Табелата не представлява агитационен материал, оформена е съобразно изискванията на Указанията на ЦИК за размера, съдържанието и оформянето на всяка една СИК в страната – констатирала проверката.

Решенията на РИК и по предходните жалби вече са качени на сайта на комисията и в тях също има любопитни моменти.

Една от жалбите, подадена от ДПС-Кубрат, съдържа сведения за нерегламентирана агитация от страна на член на секционна комисия в Звънарци – бившия кмет Хюсние Расимова, твърди се, че е превозвала избиратели и предварително им събирала личните документи, описан е и номер на МПС. Председателят на комисията обаче свидетелствал, че жената не е напускана секцията от началото на изборния ден.

Доста странно изглежда едно от решенията. Според него излиза, че общинският лидер на ДПС Али Назмиев е подал жалба срещу собствената си партия, вероятно всъщност се касае за техническа грешка, но не става ясно все пак с коя партия е сгрешено името. Според решението на РИК в ранните следобедни часове се извършва „нерегламентирана агитация от председателя на СИК № 182600011, находяща се в с. Мортагоново, община Разград с участието на застъпниците от същата партия. В сигнала се твърди, че се събират предварително  от страна на застъпниците личните карти на избирателите преди влизане в изборното помещение, след което същите се допускат за гласуване поетапно и след пускането на бюлетината се прави проверка дали избирател е гласувал за ДПС.”. Проверка е установила, че не се събират лични документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *