И пак неуспешни консултации: двама кандидати за председател за РИК, двама – за секретар, само БСП направиха компромис

И за изборите през юни Централната избирателна комисия ще определи ръководството на Районна избирателна комисия-Разград. Консултациите при Областния управител Владимир Димитров завършиха без консенсус, макар духът да бе миролюбив и любезен, за разлика от предходни консултации.

В началото Димитров представи законовите постановки, от които не може да се излиза. За избирателни райони като разградския съставът на РИК трябва да е 13-членен. Съотношението е регламентирано съобразно представителството в настоящия 49-ти парламент: коалиция ГЕРБ-СДС ще има 4 членове, коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 3, ДПС – 2, Възраждане – 2, БСП за България – 1, Има такъв народ – 1. На практика на участниците в консултациите остава само да определят колко заместник-председатели ще има РИК – могат да са между 2 и 4, както и да разпределят ръководните постове. Решението заместниците да са 4 бе взето лесно, тъй като по този начин всички 6 парламентарно представени политически формации ще имат представител в ръководството на РИК.

Препъни камъка се оказаха двете ключови позиции в ръководството – председател и секретар, техните подписи са най-важни при оформяне на документацията, която излиза от РИК.

Предложенията за председател първоначално бяха три: Савина Миткова – предложена от БСП за България, Невин Скендер от ГЕРБ-СДС и Жоро Чобанов от ПП-ДБ. И тримата са с опит в изборната администрация в различни периоди. При второто завъртане на изказванията компромис направиха от БСП, като се съгласиха Савина Миткова да е заместник-председател.

Номинациите за секретарския пост бяха две. Особено категорично бе предложението от „Възраждане”, като оттам уточниха, че номинацията е от името на техния лидер Костадин Костадинов. Предложението е за Албена Йорданова. Номинацията на ДПС за секретар бе също за дама с опит в изборната администрация – Юмгюл Ахмедова.

Нито в този дуел, нито в номинациите за председателския пост някой отстъпи, макар областният управител да даде почивка от 10 минути, в която да се проведат разговори за евентуален консенсус.

Така и за изборите за европейски и национален парламент на 9 юни ръководството на РИК-Разград ще бъде определено от ЦИК.

Ето и имената на предложенията за останалите членове на РИК. ГЕРБ-СДС предложиха за редови членове: Орхан Бедиханов, Виктор Викторов и Павлина Кившанова, резервен вариант е Владимир Христов. Член от квотата на ДПС е Айджин Джевдет Азис, резервен член – Гюнай Фетта. Предложението на „Възраждане” за редови член е IT-специалистът Мартин Георгиев.  ПП-ДБ предложиха за редови членове: Мариела Томова и Йордан Маринов, а резервен член е Росен Маринов. Номинацията на ИТН за заместник-председател е учителката Диана Кирилова. Предложението за резервен член на РИК от БСП е Силвия Великова.

Протоколът от консултациите ще бъде изпратен в ЦИК, откъдето според хронограмата за изборите трябва да назначат районните избирателни комисии до 19 април.

One Reply to “И пак неуспешни консултации: двама кандидати за председател за РИК, двама – за секретар, само БСП направиха компромис”

  1. Пет от лицата предложени за членове на РИК-Разград, като членове и на ОИК-Разград до днешна дата отказват да изпълнят решение №2899-МИ от 16,11,2023г. на ЦИК взето вследствие изпълнение на съдебно решение №10977 от 13,11,2023г. на ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД..!
    Това са:
    1. Невин Скендер, 2. Жоро Чобанов, 3. Юмюгюл Ахмедова, 4. Виктор Викторов.., както и 5. Албена Йорданова – номинация лично направената според статията от лидера на “Възраждане”.., д-р Костадин Костадинов…!
    В предвид обстоятелствата и фактите за гарантиране на всеобщо и равно избирателно право и недопускането на нарушения и съмнения за такова по-горе изброените лица не би следвало да бъдат назначавани на длъжности в РИК-Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *