И на втора съдебна инстанция: Директорката на училището в Езерче е уволнена незаконно

С решение от 1 юни 2021 г., Окръжният съд в гр.Разград потвърди решението на районния съд, с което беше признато за незаконно и отменено уволнението на Зюлейха Карман – директор на училището в село Езерче, Община Цар Калоян, област Разград и същата се възстановява на предишната работа. Това съобщи адвокатът на г-жа Карман Кристиан Гьошев.

Решението на втората съдебна инстанция не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Адвокатът припомни, че Зюлейха Карман е управлявала училището от 2017 г. до 18 септември 2020 г. като директор, а от 1996 г. работи там като учител. Училищната управа работи по множество проекти, репортажи за  училището се появяват в национални медии, когато директорката сбъдва мечта на дете в инвалидна количка да лети.

Според адвоката под давление на общинската администрация в Цар Калоян, отношенията между Зюлейха Карман и родителите се влошават, без да има обективна причина за това. През лятото на 2020 г. поради липсата на ученици, Общинският съвет в Община Цар Калоян, област Разград отказва финансирането на маломерни паралелки, което означава две неща: сливане на паралелки от различни класове в една и съкращаване на учители от работа. Директорката обаче отказва да изпълни решението на местния орган – запазва и паралелки, и учители на работа. На родителите обаче се казва, че местния парламент ще разреши финансиране на маломерни паралелки само ако Карман не е директор. Така на 15 септември училището остава празно. Присъстват само учителите, директора и един ученик. Това продължава точно три дни, през които от Регионалното управление по образование-Разград извършват проверка. Предлагат на Зюлейха Карман да излезе в отпуск, да подаде молба за напускане или да бъде дисциплинарно уволнена. Тя избира третото, тъй като е убедена в невинността си. В дисциплинарната процедура обаче Началникът на РУО-Разград Ангел Петков е пропуснал да й снеме обяснения за твърдените в уволнителната заповед нарушения, които се свеждат до това, че не била гарантирала правото на образование на децата. В съдебното заседание по делото се разбра и това, че нейното дисциплинарно уволнение е първото на училищен директор, извършвано някога в Разградска област.

След уволнението на директорката в действителност Общинският съвет в Община Цар Калоян отменя решението за отказ за финансиране на маломерни паралелки и разрешава такова, с което се доказва, че всъщност целта за бойкота на учебния процес е била да се уволни.

Пред втората съдебна инстанция става ясно и че Карман е страдала от Исхемична болест на сърцето към момента на уволнението, а дисциплинарно-наказващият орган дори не си е направил труда да я попита дали страда или не от някакво заболяване, което да и дава закрила по чл.333 от Кодекса на труда.

„За мен решението беше очаквано, а за г-жа Карман дойде с трепет и като подарък за 1 юни – Денят на детето, защото тази цялата борба е именно заради децата. Те са смисълът и бъдещето на образователната система и е доста ужасяващо, когато родители под натиск на местна власт са спрели учениците им от училището, което обичат и тяхната директорка, която е сторила толкова много за тази институция и за тях.“, заяви адвокатът на уволнената Кристиан Гьошев – специалист в областта на трудовото и административното право от Адвокатска колегия – Пловдив.

Адвокат Гьошев прогнозира също, че според него от училището ще обжалват решението не защото ще спечелят делото, а за да се забави връщането на Зюлейха Карман в училище. Той е категоричен, че тя ще се върне на работа и ще работи, независимо от желанието на местната власт, тъй като в Кодекса на труда няма причина за уволнението „Ние не искаме директора“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *