И жена от Търговищко застава пред съда в Разград за нарушаване на карантина, отишла до Лозница, за да изтегли пари

Прокуратура

С обвинителен акт Районната прокуратура в Разград е предала на съд 20-годишната Хава Х. за отклоняване от задължителната 14-дневна карантина след завръщането й от рискова страна със смъртни случаи на COVID-19  – престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

Младата жена пребивавала в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от февруари тази година. На 2 април се прибрала в България през летище София. Там попълнила формуляр с личните си данни, информация за полета и адреса, на който ще пребивава.

Предупредена била за противоепидемиологичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването. Даден й бил срок до 6 часа да пристигне на адреса си в търговищко село, където посочила, че ще пребивава. Била предупредена за наказателната отговорност, която носи по член 355, ал. 2 от НК.

На 6 април обвиняемата излязла от дома си и с личния си автомобил отишла на среща с неин познат в град Лозница, посетила бензиностанция и банкомат. По време на „разходката“ си Хава била без предпазна маска и ръкавици. Отсъствието й от дома било засечено от полицейски служители. Половин час по-късно младата жена се появила на адреса и обяснила, че трябвало да тегли пари. Така започнало досъдебното производство, обвинителният акт по който е внесен в съда.

Ако бъде призната за виновна за извършеното престъпление по член 355, ал. 2 от НК, Хава Х. може да получи наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *