И детска градина „Митко Палаузов“ грейна обновена по европроект

Още един – седми по ред – обект, обновен по проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“, бе официално открит днес. Лентата на ДГ“Митко Палаузов“ бе прерязана от Кмета на Разград Денчо Бояджиев, Областния управител Гюнай Хюсмен и директора на детското заведение Ценка Русева. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Гости на събитието бяха и заместник-кметовете Добрин Добрев, Милена Орешкова и Мирослав Грънчаров, началника на РУО-Разград Ангел Петков, общински съветници, главния архитект на Община Разград Илин Солаков, ръководителя на Областния информационен център Юлиян Данаилов, ръководителя на проекта Недим Тахиров, родители.

„Днес е изключително хубав ден за възпитаниците и педагозите от ДГ“Митко Палаузов“, тъй като влизат официално в изцяло обновен дом с изключително добри условия за обучение.“ – каза Кметът Бояджиев в приветствието си към гостите на церемонията. По думите му това е възможно най-доброто решение, което правителството осъществи по отношение реализирането на проекта за обновяване на базите на детските заведения – на сградния фонд и на обзавеждането – тъй като тези детски заведения отдавна чакаха това. За ДГ“Митко Палаузов“ се оказа, че ремонтът е извършен в навечерието на 60-годишния юбилей на детското заведение.

За здраве и благоденствие бе отслужен водосвет от отец Дмитрий Терзи, а малчуганите от две четвърти групи „Мак“ и „Лалета“ – изпълниха няколко песни, сред които и Химна на детската градина. В танците пък участваха и повечето от 150-те деца, които се обучават в градината. Всички заедно с талисмана на градината Мечо Пух пуснаха пъстроцветни балони в небето.

Проектът „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Той е част от Инвестиционната програма на Община Разград 2020 и има за цел подобряване качеството на предоставяните образователни услуги на територията на град Разград чрез подобряване и модернизиране на материалната база и доставката на оборудване и обзавеждане в обекти на образователната инфраструктура на територията на град Разград – детски ясли, детски градини и училища. Стойността на проекта е 9 897 137,19 лв., а периодът на изпълнение е от 29 септември 2017 г. до 29 март 2020 г. Финансирането е за общо 12 обекта, в които са извършени строително-ремонтни дейности за подобряване на енергийната им ефективност, благоустрояване на дворни пространства и изграждане на достъпна архитектурна среда. Бенефициент по проекта е Община Разград.

Подобект „Реконструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и оборудване на дворното пространство на детска градина 4 „Митко Палаузов“ е с изпълнител ДЗЗД „Детски градини 18“, гр. Русе и е с финансов ресурс за изпълнение на строително-ремонтните дейности в размер на 230 165 лв. без ДДС. Детска градина „М. Палаузов“ е една от 5-те градини, чийто ремонт бе изпълнен на инженеринг – проектиране, авторски надзор и строителство. Изпълнените на обекта енергоефективните мерки се изразяват в подмяната на неподменена дограма с нова петкамерна PVC дограма, монтиране на топлоизолационна система по външни стени и изолиране на подпокривното пространство чрез система от пароизолация и минерална вата. По отношение на отоплителната инсталация е извършена подмяна на съществуващи радиатори с нови. Изпълнени са съпътстващи дейности като премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати. За подобряване достъпа до детската градина на хора с увреждания е изпълнена стоманобетонова рампа. В двора на градината са монтирани нови детски съоръжения на обособените 4 бр. площадки за игра. За контрола по изпълнението на строително-ремонтните работи и за съответствието им с одобрените инвестиционни проекти бе упражнен строителен надзор от ДЗЗД „ЕЕ – Хасково – 2016”, гр. София.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *