И ветеринарите смятат, че са на първа линия в борбата с Коронавируса, потърсиха съдействие от областния управител

Представители на съсловната организация на ветеринарните лекари в Разградско се срещнаха с областния управител Гюнай Хюсмен, за да го запознаят с проблемите, които среща гилдията. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Председателят на областната колегия на БВС д-р Стойчо Колев, областният представител на националния съвет на БВС д-р Иван Щерев и д-р Никола Досев обясниха, че работата им не се оценява справедливо и не получават достатъчно подкрепа от държавата в условията на пандемия. Ставките, които вземат ангажираните в държавната профилактична програма частнопрактикуващи ветеринарни лекари, не са актуализирани от 2014 година, когато минималната заплата бе 450 лв, изтъкнаха те. Частнопрактикуващите доктори не могат да кандидатстват за подкрепа по програмата 60 на 40. Не получават пари за предпазни средства, нито някакво допълнително възнаграждение, въпреки че реално са на първа линия. „Гилдията застарява. Много наши колеги се разболяха от COVID-19, докато си вършеха работата. Някои от тях починаха“, аргументираха се те. Ветеринарните лекари смятат, че е справедливо държавата да актуализира ставките по държавната профилактична програма, да предвиди някаква допълнителна еднократна сума за работата в опасни условия и да осигури пари за предпазни средства. „Заради пандемията в Румъния например колегите получиха по 2000 лв еднократно, а всеки месец им се отпускат по 200 лв за маски, ръкавици и костюми“, разказаха те. Представителите на гилдията изтъкнаха, че са потърсили съдействието на областния управител, защото той много им е помагал през годините и са убедени, че и сега ще получат неговата подкрепа. Гюнай Хюсмен заяви, че исканията са справедливи и се ангажира да постави проблемите пред компетентните държавни институции, за да бъде намерено решение.

Loading

One Reply to “И ветеринарите смятат, че са на първа линия в борбата с Коронавируса, потърсиха съдействие от областния управител”

  1. Подкрепа за гилдията!!!
    Това го поставих през пролетта на правителствено ниво официално с вкодирано писмо, но никой от БВС не ме подкрепи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *