И богатите и не толкова богатите даряват на болницата: днес пристигнаха апарати и предпазни облекла

Няколко дарения едно след друго получи разградската болница днес. Част от добрите дела са по-заможните ни съграждани, но и една от най-бързо случилите се граждански инициативи, в която участваха и хора с не толкова големи възможности, се материализира днес в Интензивно отделение.

Първо пред сградата на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ дойдоха от Управителния съвет на Обществен дарителски фонд за Разград, които предоставиха на лечебното заведение голямо количество материали за работата на медицинските лица. Парите за закупуването им са дарени на Фонда от две от организациите на заможните хора на Лудогорието – Масонската ложа „Лудогорие“ и „Лайънс клуб“. С тези средства през Фонда са закупени: 10 000 броя хирургически ръкавици, 200 броя предпазни облекла за многократна употреба, 150 броя шлемове за лице, 500 броя маски за лице за многократна употреба, 500 броя предпазни ботуши за еднократна употреба, 190 литра дезинфектант за ръце, 110 литра дезинфектант за под, 50 литра спирт 95%.
Дарението бе прието от д-р Петър Тодоров, който съобщи, че с това и останалите дарения от последните дни болницата вече е в готовност да посрещне заразата от COVID-19. По думите му досега от началото на извънредното положение са изпратени във варненска лаборатория 8 проби на болни със специфични симптоми, предимно на болни от пневмония, всичките проби са отрицателни за Коронавирус. Днес са получени и първите 20 бързи теста, те ще са в Спешен център и който има съмнения, ще може да ги ползва.

Д-р Тодоров и ръководителят на направление „Икономически дейности“ Юлиян Стойчев съобщиха, че са получени още няколко дарения днес.

В Интензивно отделение вече се извършваше обучение как се работи с новите апарати. От инициативата на д-р Доцка Атанасова и общинските съветници Свилена Дечева и Калоян Монев, в която се включиха десетки граждани и фирми, е доставен дихателен апарат. Средства за купуване на анестезиологичен апарат и апарат за обдишване са предоставени от фирма „Агротида“-Исперих на Ангел Василев и Даринка Романска, апаратите са в отделението, очаква се доставка и на 5 монитора и аспирационна помпа.

С днешните наличните апарати за изкуствена вентилация в разградската болница стават 12 – съобщи още д-р Георги Кулишев.

 5,138 total views,  3 views today

2 Replies to “И богатите и не толкова богатите даряват на болницата: днес пристигнаха апарати и предпазни облекла”

  1. Абе кой се лекува там. Вече няма свестен доктор
    Имаше един единствен хирург др Мичев и човека оперира във Варна или София вече. Като не си ценят докторите
    Нали ви е ясно на всички в тоя град че някой му скрои няколко номера за измислени обвинения и да има фронт за останалите некадърни в хирургия да работят
    Хубаво ама няма кой да ги търси
    Стига нали виждате че болните им умират постоянно Това е

  2. Пълна лъжа, Апаратите за обдишване на тежко бални са 5. С новия{стар} стават 6. Ще могат да точат касата по ефективно. Болни от корона в Разград няма, щото не се пускат тестове. 8 проби, не е ли смешно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *