Икономическите мерки на правителството за последствията от коронавируса

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

За запазване на заетостта се мобилизират 4,5 милиарда лева ресурс, каза премиерът.

Капитализираме Българската банка за развитие (ББР) с 500 милиона лева, с което гарантираме кредитите на бизнеса, да вземат капитал в размер на 2,5 милиарда лева, обяви още Борисов.

Правителството отделя 500 милиона лева за увеличените разходи на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и МВР.

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите.

Борисов апелира към бизнеса да се възползва от програмата за компенсации, “за да запазим работниците”.

Отлагат се плащане на данъци до 30 юни, което прави с по-малко с 600 млн. лева в хазната. С извънредния закон бе отложено и плащането на корпоративния данък.

50 млн. лева ще гласува кабинетът за най-нуждаещите се пенсионери за великденски надбавки.

Премиерът още веднъж повтори, че фискалният резерв няма да се отваря засега. Даваме 4,5 милиарда лева, ако трябва ще дадем и още, допълни той. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем, каза Борисов.

Икономически съвет няма да има, каза Борисов, след като преди ден работодатели поискаха сформирането на подобна структура. Има системата, през която държавата ще преразпределя и то прозрачно и публично, каза още премиерът.

Като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите, каза премиерът Бойко Борисов. Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция, каза Борисов.

Премиерът каза още, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

Още утре ще се одобри програмата за подпомагане на браншовете, изпаднали в нужда вследствие на ограниченията заради епидемията, каза финансовият министър Владислав Горанов.

“На всеки ще бъде обърнато внимание, но, моля ви – само от седмица сме в тази криза. Нека да не истерясваме. И нека всеки бизнесмен да си направи добре сметката, преди да съкращава работници”, допълни финансовият министър.

Горанов разясни възможностите за хората, които са останали без работа заради създалата се криза. За тези, които са останали без работа, но имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, попадат веднага в обхвата на риска безработица, който е покрит социално-осигурен риск, каза финансовият министър.

Гражданите, които са социално-слаби, продължават да си ползват системата на социална закрила. А тези, които заедно с работодателите си се опитат да запазят трудовите си правоотношения, то техният работодател ще получи помощ от държавата, за да си ги запази като работници и така те да си получат на 100% възнагражденията.

Източник:

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *