Изследователска лаборатория в училището в Раковски за патронния празник

Заместник-кметовете на Община Разград Добрин Добрев и Руска Вътева бяха гости на патронния празник на ОУ“Г.С.Раковски“-с. Раковски и откриването на изследователска лаборатория за STEM обучение.Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Честването бе посветено на 200 години от рождението на български революционер Георги Сава Раковски.

С оглед спазване на противоепидемичните мерки тържеството се проведе по нетрадиционен начин – програмата прозвуча по училищната радиоуредба, учениците я слушаха в класните стаи, от уредбата чуха и поздравите от официалните гости.

След това директорът на ОУ“Г.С.Раковски“ Елка Неделчева представи на гостите новата придобивка на учебното заведение. Изследователската лаборатория за STEM обучение е изградена по спечелен от училището проект по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН. Общата стойност на проекта е 55 550 лв., като 7550 лв. е собственият принос на учебното заведение. Партньори на училището при реализацията му са фирмите ЕТ“Богитекс-Иво Димитров“ и „Биовет“АД. ЕТ“Богитекс-Иво Димитров“ консултира екипа при разработването на проектната идея, както и оказва съдействие при техническата му реализация. Партньорството на „Биовет“АД включва предоставяне на възможности за посещения и запознаване на учениците на място с производствения процес на фирмата, с използваните технологии, както и с възможностите за реализация в нея. „Биовет“ поема ангажимент и при необходимост да изпраща свои специалисти, които да се включат в процеса на обучение по природни науки в изследователската лаборатория.

STEM обучението е фокусирано върху науката, технологиите, инженерството и математиката, като обединява отделните предмети в интегрирана учебна програма, дава възможност на учениците да вземат активно участие в експерименти, както и да разработват проекти, насочени към опознаване на света около тях, развива познавателната и творческа дейност на децата.

При реализацията на проекта е ремонтирана и обзаведена класна стая с 12 работни места на ученици, закупен е хардуер, включващ интерактивен дисплей, лаптоп за учителя и устройства за учениците. Софтуерът предоставя достъп до мултимедийна библиотека, в която са на разположение 1200 3D анимации, 120 практически експериментални приложения и електронни учебници, достъпни са уроци по биология, география, физика, химия, математика, история, музика, езиково обучение, изобразително изкуство.

Гости на събитието бяха и началникът на РУО-Разград Ангел Петков, кметът на с. Раковски Сюлейман Салиев, общинският съветник Антон Монев, поздравителен адрес изпрати и областният управител Гюнай Хюсмен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *