Изобилие от нарушения в предизборната кампания – цели 13, реалните санкции – доста по-малко

За разлика от последните парламентарни избори на 4 април, когато за цял месец включително изборния ден, имаше само 10 сигнала за нарушения в Разградско, в настоящата предизборна кампания, в навечерието на деня за размисъл сигналите са вече 13. Те са подадени от различни политически сили и граждани, някои от жалбите включват повече от едно нарушение, общото между тях е, че липсва категоричност от РИК дали има или не нарушение, а още повече по отношение на евентуални санкции и кой би трябвало да ги наложи.

Категорични мерки са предприети само във връзка със сигналите за несъвместимост при назначенията на членове на секционни комисии. Там пък партиите са показали непознаване на закона, като са предлагали за членове на една комисия хора в родствени връзки. От ИТН предложили баща и син в секция в Разград. В Езерче две партии – БСП и ИМВ – са предложили роднини в две  секции – едната двойка е баба и внук, представители на двете политически сили, а другата – майка и дъщеря. Пак в Езерче назначили общинска съветничка от ДПС за член на комисия.

Повечето от останалите сигнали са свързани с неправомерна агитация. Още първият бе такъв – за винилите по огражденията около ремонтиращата се джамия „Ибрахим паша“ в Разград. Докато РИК се събере да вземе решение, паната с лика на кандидат от ГЕРБ бяха премахнати от собственика им – Областния управител. Без движение остана жалбата на водача на листата на ИМВ за надрасканата врата на щаба на партията, макар надписите да бяха предимно свързани с неговите футболни симпатии. В решението на РИК се казваше, че компетентните органи трябва да установят автора, като не се уточняваше чия е компетентността. И тези надписи обаче бяха почистени от потърпевшия.

Единственото решение на РИК с категоричност за съставяне на акт, но отново без уточнение кой да го състави и на кого да се прати решението – бе за футболния турнир в Топчии, организиран в двора на детска градина от привърженик на Българско лято.  Там нарушенията бяха не едно и две.

Към областния управител бе препратена жалба за нарушаване на противоепидемичните мерки по време на събиране на симпатизанти на ГЕРБ в залата на Общинския културен център. Няма официална информация дали е наложена санкция.

Подаден бе и сигнал за необичайно високия брой на желаещи да гласуват с подвижна кутия като хора с увреждания в Община Лозница. В тази връзка РИК изиска данни  от всички общини за заявленията за гласуване с подвижни секции, проверка започна и прокуратурата, но засега резултати от типа установени нарушения – няма.

Сред по-категоричните решения за установено нарушение на РИК-Разград бе за неправомерна агитация по автобусните спирки и ел.стълбове в Гецово. На селския кмет бе указано да премахне неправомерно поставените плакати, за тези, които са ги поставили, обаче в решението не става въпрос, дори не се споменава на кои политически сили са плакатите.

За младежи, които късат плакати на „Демократична България“ до сградата на ДФ“Земеделие“, бе следващата жалба. РИК установи, че не се констатира наличност на накъсани плакати на тази политическа сила, изиска снимки и отново препрати към неизвестни компетентни органи: „Да се уведомят компетентните органи, които след установяване на самоличността на извършителите, своевременно да сезират РИК – Разград, за предприемане на действия, съгласно вменените й компетенции.“.

В регистъра на жалбите и сигналите до РИК-Разград има и една жалба, по която има две решения – №№ 154 и 155/07.07.2021 г. Тя е за неправомерна агитация на опашка за пенсии в пощата в Благоево, която е собственост на търговско дружество с над 50% държавно участие. И в двете решения обаче жалбата е отхвърлена, макар в едното да става ясно, че възрастните хора  при проверката са свалили шапките си с надпис „ДПС“. Според второто решение по същата тема пък надписите, „в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на Изборния кодекс“.

Без уважение е оставена една от последните засега жалби – за поставен винил с №7 в градинския кът за отдих на село Киченица. Макар селският кмет да е свидетелствал, че такъв винил е бил поставен, а после премахнат, пък и такива снимки циркулират във Фейсбук, според РИК сигналът е неоснователен „поради липсата на предмет, което обосновава и липсата на правен интерес от воденото оспорване.“.

Най-пищен откъм съдържание е последният сигнал, той е от вчера и е подаден от гражданин, не от политическа сила. Той е установил 8 нарушения в две населени места – Ясеновец и Каменар, като всичките според него се извършват от Демократична България. Сигналът за Каменар е за събиране на лични карти с конкретно указание за кого да се гласува и алтернатива от плащане на стари задължения към заведение в противен случай. За Ясеновец пък жалбата е свързана най-вече с частно тържество в района на местното училище, както и с раздаване на хранителни продукти срещу глас, запълване на улични дупки с бетон, събиране на лични карти и други. Решението на РИК е, че „сигналът е неоснователен, както поради липсата на доказателства за всички визирани нарушения, така и на липсата на предмет за част от тях, което обосновава и липсата на правен интерес от воденото оспорване.“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *