Изложба за Разград в германския Витенберге

Изложба от снимки, съпоставящи забележителности от Разград и от немския побратим на града от Лудогорието, бе открита на 18 август във Витенберге. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Фотографиите са дело на директора на местния исторически музей Марсел Стелер и са направени миналата година по време на посещение на немска делегация в Разград на Панаира на киселото мляко. На откриването на експозицията присъства официална делегация от Община Разград – заместник-кметът Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева и старши експерт „Връзки с обществеността“ Радка Минчева, преводачът Гергана Стоянова, както и 10 деца от танцова работилница „Елбетица“ от ТФ“Хорце“ към ЦПЛР-Център за работа с деца и техните ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова. Малките танцьори ще участват в културната програма от 30-тото издание на Празника на Витенберте и на пристанището, това е поводът и за посещението на делегацията.

Изложбата от снимки, съпоставящи приликите и разликите между двата града-побратими и озаглавена  „Снимки с приятели“, е експонирана на 7-ми етаж на един от обектите – Градската Часовникова кула във Витенберге. Общо 15 са платната, сравняващи различни забележителности. Освен приликите между сградите на разградската Езикова гимназия и гимназия „Мария Кюри“, посетителите установиха, че подобна е атмосферата и в местните парламенти, в галериите, има, разбира се, и разлики. Най-впечатлен обаче бе един от танцьорите от „Елбетица“ Даниел, който установи, че търговският обект на баща на общинския пазар в Разград, също е част от експозицията „Снимки с приятели“.

Тя ще бъде представена в дигитален вариант и на публиката в Разград.

Директорът на музея във Витенберге разказа, че местната Часовникова кула, висока 49,40 м., е била част от вече несъществуващия завод за шевни машини „Сингер“ и разходи българските си гости из създадения през 1902 г. и съществувал до 1993 г. завод. Част от сградите са собственост на местни фирми и до днес се използват за бизнес начинания, повечето обаче не са действащи, но се съхраняват и, както Часовниковата кула, се използват за музейни сгради, в други се снимат филми, предимно за Втората Световна война, съхранява се и стена, на която са разстреляни от нацистите местни хора. Една от сградите е възстановена столова от няколко години, в друга се провеждат учебни занятия.

На откриването на изложбата присъстваха и директорът на градската библиотека във Витенберге Каролин Ренкевиц, както и Марита Фрич – представител за международните отношения на Община Витенберге.

От името на Разградската делегация заместник-кметът Хабибе Расим поздрави автора за оригиналното хрумване да направи подобна съпоставка между градовете-побратими и увери, че експозицията ще се радва на интерес и в Разград.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *