Изгубени в превода: не 200, а около 20 са пробите за COVID-19 по Великденските празници в Разградско

Коронавирус

Инспекторите в РЗИ-Разград работят и по време на Великденските празници, но пробите, които са взети за COVID-19 през почивните дни, не са 200. Това заяви за Разград24/7 заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анатолий Стойнов. Повод за въпросът ни бе информация, оповестена на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, че в РЗИ-тата в Разград, Габрово и Благоевград – се извършва активен епидемиологичен надзор и са набрани по 200 проби от всяка инспекция от квартали и отделни огнища на Коронавирус.

Огнища в Разградска област няма, имахме указания от Щаба по празниците да вземем проби от пациенти на болниците в Разград и Исперих – обясни д-р Стойнов. В лечебното заведение в Разград са взети 8 проби на болни от Вътрешно отделение, тъй като в инфекциозно в момента хора с пневмонии няма. За Исперих Стойнов не бе сигурен в броя на взетите проби, но той вероятно не е много по-различен, тъй като там по празниците имало 10 пациента. Пробите се изпращат в лаборатория във Варна, към този момент няма положителни за COVID-19. Най-вероятно числото 200 се отнася общо за всички набрани проби от РЗИ-тата, към които бяха насочени указанията – предполага заместник-директорът на разградската здравна инспекция.

Д-р Стойнов уточни, че болницата в Кубрат не е включена в тези указания, тъй като в нея няма да се приемат пациенти с Коронавирус, там нямало Интензивно отделение  и по тази причина не е включена в заповед на Министерството на здравеопазването. Ако в Кубрат се появят съмнителни за Коронавирус пациенти, те ще бъдат насочвани към болницата в Разград.

Към последния работен ден преди празниците – 16 април – хората в Разградска област под карантина са били 460 – съобщи още д-р Стойнов. По думите му броят им намалява, тъй като по-малко хора се прибират от чужбина. В началото на седмицата карантинирани са били 573 човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *