Изгоря покривът на училището в Беловец, децата ще учат временно в Кубрат

Сериозни щети е нанесъл пожарът в ОУ“Васил Левски“ в кубратското село Беловец. Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков съобщи за Разград24/7, че децата са изведени навреме от учителите и персонала в учебното заведение. Той е присъствал на гасенето на пожара, разговарял е с директорката и с учители, със съдействието на Община Кубрат е създадена организация за възстановяване на учебния процес на 71 деца от училището. Това обаче ще важи от понеделник, днес и утре учениците няма да учат. На 2 януари за тях ще бъдат освободени 7 стаи на трети етаж на ОУ“Христо Смирненски“ в общинския център. Предвиден и автобус, който ще вози децата от Беловец до Кубрат.

Ангел Петков увери, че учителите са действали изключително адекватно, когато са усетили дим в сградата, децата са изведени за 2 минути. Пожарът е възникнал в 9,30 ч., по време на учебен час. Съмненията са, че огънят е тръгнал от комина, училището се отоплява с котел на дърва. Причината обаче ще се установява от разследващи. Изгорял е целият покрив от около 450 кв.м. Сградата е застрахована, но застраховката няма да покрие разходите за възстановяване на покрива – коментира г-н Петков и заяви, че ще се търсят и средства от Комисията по бедствия и аварии.

Очакванията са до края на учебната година децата да учат в Кубрат.

И децата, и учителите са спокойни, на този етап не желаят консултации с психолог, но при необходимост има възможност да се осигури – увери още Петков.

Огънят е изгасен от 3 пожарни коли от Кубрат и Разград. Оказало се, че в Кубрат няма автостълба, необходима за гасене на подобен пожар и е пристигнала кола от областния център. Макар огънят да е загасен, има тлеещи участъци и затова и през нощта ще остане дежурна пожарна кола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *