Избрахте „Айлян и децата-таланти” за Събитие на 2019-та

Изключително позитивна новина победи безапелационно в анкетата на Разград24/7 за „Събитие на 2019 г. за област Разград”.

Бяхме ви предложили 9 събития от живота в Лудогорието в различни сфери. Имахте право да гласувате до вчера, 5 януари.

Над две трети от вас определиха „Айлян Ахмед и 108 талантливи деца” за Събитие №1 за Разградска област. От общо гласувалите 552 читатели на сайта 381 или 69,02% за избрали този отговор на анкетата. Припомняме, че за втори път през последните 6 години Разград има носител на Национална диплома. Отличието се дава от Министерството на образованието и науката на зрелостници, които имат шестици по всички предмети в гимназиалното си образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Приза тази година получи Айлян Ахмед от Исперих, която е пълна отличничка от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”, а вече е студентка „Молекулярна биология” в Софийския университет. В края на годината на специална церемония 105 деца от 1 до 12 клас, спечелили различни награди от конкурси и състезания през годината  получиха парични стимули от Община Разград в изпълнение на Мерките за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с и заявени дарби. Талантливите деца на Разград се стимулират за пета поредна година, като в сравнение с първото връчване почти са е удвоил броят на децата, а точно два пъти повече – вече 20 000 лв. – е о щата стойност на подпомагането за тях. Всъщност както личи и по родното място на Айлян, талантливите деца от Лудогорието не се раждат само в Разград, а и в останалите населени места. Използвахме обаче тази цифра, тъй като само в Община Разград в края на годината се правят подобни обобщения. В останалите общини обаче също има стимули за подпомагане на талантите през годината.

84 човека или 15,22% от участвалите в анкетата са избрали за събитие на годината Благотворителната кампания „Бъди човек-Разград”. Кампанията бе организирана в навечерието на Коледа. 120 възрастни и самотни хора от Разград и селата в региона получиха в навечерието на празника хранителни пакети. Дарителите също бяха стотици, инициатор бе Айлин Джеляйдинова, помагаха й десетки доброволци.

Политическата новина остана на трето място. 25 човека или 4,53% подкрепиха вариантът „Новите кметове”.

Културната новина – 150 години читалище „Развитие” – бе избрана от 22-ма или 3,99%.

Може би ще е утешение за културтрегерите, че Шампионската титла и успешното представяне на „Лудогорец” в „Лига Европа”е след културната новина с 14 гласа или 2,54%.

9 или 1,63% са гласовете за възобновяването на ритуала Хвърляне на Богоявленския кръст на Богоявление след като не се провеждаше 23 години.

7 гласа или 1,26% от читателите на Разград24/7 са избрали за най-важно събитие фактът, че пари от Америка за България и Турската агенция за сътрудничество и координация се предоставят за образованието и културата на Разград.

За 6 човека или 1,09% от читателите най-важни през 2019-та са били последствията от Африканската чума по свинете.

0,2% е подкрепата за най-тъжното предложение за събитие на годината – сбогуване с Дулинко Дулев, Росен Лицов и Аврам Аврамов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *