Изберете събитието на 2020 г. за Разградска област!

И тази година се изнизва и е време за равносметка. Тя премина под една основна тема, но все пак успяхме да откроим няколко характерни за региона събития, измежду които да изберете „Събитието на 2020 г. за Разградска област.

Вие определяте кое е най-важното, което се случи в Лудогорието!

Гласувайте до 8 януари включително!

Анкетата се намира под прогнозата за времето в сайта Разград24/7.

Вижте които са събитията, които според нас са важни за Лудогорието, както и обосновката ни да ви предложим да изберете най-важното сред тях:

  • COVID-19 – Заразата, жертвите, солидарността, баба Надие, дистанционното обучение, ваксината с разградско участие – Световната пандемия не подмина Разградска област, макар че ни даде толеранс, като дойде по-късно тук, обаче ние пак не се подготвихме. Координацията между институциите бе трудна, а още повече между тях и обществото, което доведе до недоверие. Болните обаче станаха над 2000, а починалите – 170, сред тях и медицински лица и учители, бивш областен управител, бизнесмени. Въпреки съмненията у мнозина относно съществуването на COVID-19 заразата ни сплоти. Солидарност показа едрият бизнес, като подкрепи нуждаещите си, а дребният бизнес бе подпомогнат от общините. Помагаха и обикновените хора. Най-светлият пример бе баба Надие от Печеница, която дари пенсията си са болницата в Исперих. Добрата социална политика в региона бе забелязана и от сайта КМЕТА.БГ, които връчиха на разградския кмет наградата в конкурса „Кмет на годината” в категория „Социална политика по време на пандемия”. Разнопосочни бяха мненията за дистанционното обучение, но едни абитуриенти завършиха, къде с лаптопи, къде без, дано не се наложи същото и на втори випуск. Разград се намеси и в реалната борба срещу заразата – оказа се, че в екипа на компанията, разработила първата засега внесена в България ваксина, е разградчанинът Елиас Озиолор, родителите му бяха сред първите ваксинирани медици в региона.
  • Стартът на ремонта на джамията „Ибрахим паша“ в Разград – Близо 40 години бе затворена Голямата джамия в Разград. Причината бе ремонт, който обаче така и не се случваше въпреки сключването на международни спогодби. Първите обнадеждаващи новини дойдоха преди около 2 години. Областният управител Гюнай Хюсмен проведе обществена поръчка за ремонта, парите трябваше да дойдат от Правителството на Бойко Борисов, след повече от година очакване все пак бяха преведени авансово 30% от общо над 2 300 000 лв. Ремонтът обаче започна скандално – с две церемонии със силен политически привкус. Депутатите от ДПС се обидиха, че не са поканени на церемонията, организирана от бившия им съпартиец, и организираха свое събитие, а на официалното се оказаха предимно лица и активисти на ГЕРБ. И всички си приписаха заслугите за ремонта, който ще продължи близо 3 години, ако се отпуснат и останалите пари.
  • „Лудогорец“ зацикли – Футболният хегемон на България през последните години зацикли. Спечели деветата си поредна шампионска титла и в момента е лидер в класирането за този сезон, но отстъплението в качеството на играта е осезателно. Особено болезнено е това по европейските терени, в групите на Лига Европа тази година „Лудогорец” не спечели и точка, а влезе в световния информационен поток с гол във вратата си от центъра. Коронавирусът и подмяната на поколението са сред оправданията за недобрата игра, но феновете очакват приказката да продължи.
  • Посещението на Президента Румен Радев в Разград – Президентът Румен Радев уважи поканата на Кмета на Разград Денчо Бояджиев и посети града в Деня на Разград 28 януари. Действащ държавен глава в региона не бе стъпвал от времето на Първанов. Радев бе на общоградското тържество на площада пред Мавзолея-костница. Площадът се препълни, което също не се бе случвало от години. Това и след него тържеството за Трети март бяха последните масови събития през годината, но затова пък запомнящи се именно с масовостта, от която бяхме отвикнали, а сега съвсем забравихме.
  • Преминаването на газопровода „Балкански поток“ през Лудогорието – Макар и не през голяма територия, една от стратегическите инвестиции за страната мина и през Разградска област газопроводът „Балкански поток”. Това не бе шумно оповестено, което е поредното доказателство, че в региона има сериозни непълноти в информационната политика. Все пак  обаче се разбра, че газопроводът преминава през землищата на 4 лознишки села: Студенец, Синя вода, Манастирско и Сейдол.
  • Скромните антиправителствени протести в Разград – През лятото България пламна от протести с искания за оставки на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В Разград протестите бяха даже повече от скромни, когато ги имаше. Организираха ги предимно от „Възраждане”, на няколко пъти се включиха десните, като при тях масовостта бе по-добра.
  • Ремонтът на пътя Русе – Кубрат започна  – Пътят в Лудогорието, на който най-често се извършваха протести, вече се ремонтира. Дългоочакваният от кубратчани ремонт на пътя Русе – Кубрат започна през септември, трябва да приключи за 10 месеца. Стойността на двата лота е над 55 милиона лева.
  • Засадени със саксиите – Това събитие се е случило през 2019 г., но стана известно в края на 2020 г. При изпълняване на препоръки след одит на проекта за благоустрояване на жк „Орел” настоящото общинско ръководство установи, че част от туите в квартала са засадени заедно със саксиите и затова съхнат и вехнат, друга част от фиданките пък бяха с отрязана коренова система. Растителността беше подменена, лесовъдското нововъведение стана медийна звезда, стигна и до Окръжна прокуратура, която насочи материалите по досъдебното производство в Специализираната прокуратура.
  • Кампания за българско гражданство на д-р Заргар – Управителят на МБАЛ-Исперих д-р Абдуллах Заргар пое управлението на исперихската болница през 2013 г., като оттогава е все временно изпълняващ. Иранецът закрепи и финансовото и кадровото състояние на лечебното заведение, повиши се доверието към болницата. Оказа се, че д-р Заргар е временен управител поради факта, че няма българско гражданство, каквото е поискал, но не е получил. С изменение на закона бе отнета и възможността да е и временен управител до провеждане на конкурс. При реалната опасност да се махне от болницата исперихчани започнаха петиция в интернет, а след това създадоха и Инициативен комитет, който ще настоява пред властите д-р Заргар да получи българско гражданство.
  • Кадрите решават всичко – Първата цяла година след смяната на местната власт размести пластовете не само в 11-етажния Бял дом в Разград. Завърнаха се в различни общински структури ветераните от предишни управления: Любомир Цонев, Цветана Бенонова, Иван Борисов, Бонка Цакова, Светослав Неделчев, Свилен Йорданов. Капанският ансамбъл бе поет от Кънчо Върбанов, това стана повод за протести, прогнозиращи апокалиптични картини във фолклорния ансамбъл. Върбанов обаче бе временно на поста и след няколко месеца конкурсът за титуляр на поста, какъвто конкурс нямаше близо 3 години, бе спечелен от 28-годишния мениджър Светослав Стойчев.  Въпреки внушенията, че в общинските служби се назначават само пенсионери за шеф на „Общински пазари” бе назначена 38-годишната Айлин Джеляйдинова, след конкурси млади експерти оглавиха отделите „Финансова политика и човешки ресурси” и „Счетоводство” Теодора Бонева и Елеонора Пенева. През пролетта бе назначен и четвърти зам.-кмет – по финансите Полина Иванова. Третият – Милена Орешкова – пък бе освободена от поста си през лятото. По-късно на нейния стол седна Руска Вътева. В същото време за хората на властови позиции от предходния мандат също се намери работа – бившият кмет Валентин Василев стана зам.-директор в Северноцентралното държавно предприятие, бившият председател на Общинския съвет Надежда Радославова заработи в Общинския културен център, бившият зам.-кмет Галина Георгиева започна работа във „Водоснабдяване-Дунав”, колегата й Ердинч Хасанов дълго точи зъби за директорски пост в училище, но накрая са задоволи със заместник-директорско, подобна бе  и сагата с бившата шефка на образованието Елка Драмалиева. Бившата шефката на културата Виолета Антонова стана секретар на НЧ”Развитие 1869”.
  • Двама тото милионери в Лудогорието – През тази година двама жители на Разградска област станаха милионери от тотото. През януари разградчанин спечели над 6,5 милиона лева, а през април птичката кацна на рамото на исперихчанин, печалбата бе над 5,4 милиона лева.
  • Разградска прослава – Няма година, в която жители на Лудогорието да не получат национално признание, а често и международно. През 2020 г. кметът на Исперих Белгин Шукри стана член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, а кметът на Разград Денчо Бояджиев – председател на Контролния съвет на кметското сдружение. Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев влезе в управата на Асоциацията на председателите на местни парламенти, а началникът на отдел в Община Разград Недим Тахиров оглави Постоянната комисия по екология към Сдружението на общините. Исперихският агробизнесмен Иван Иванов бе избран за „Млад фермер на годината”. В риалити форматите също имахме достоен представител – Полина Спасова участва в кулинарното предаване „Hell’s Kitchen”.
  • Езиковата гимназия вече има физкултурен салон – ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” вече има физкултурен салон. Новата сграда в двора на Езиковата е на два етажа, единият се ползва от ОУ”Н.Й.Вапцаров”. Изграждането на физкултурния салон бе част от европроект за подобряване на образователна инфраструктура, предимно ремонти на детски градини.
  • Мирослав Минчев – с осми национален рекорд по колоездене – Разградският колоездач, треньор и пожарникар Мирослав Минчев започва да се превръща в жива легенда, след като за 8 години подобри националния рекорд на 1000 м. колоездене на писта за осми път. Спортната му кариера продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *