Изберете Събитието на 2019 г. за Област Разград!

Краят на една година е време за равносметка. Разград24/7 дава възможност са своите читатели и приятели да се участват със своето мнение в определяне на най-важното, което се случи през годината в Разградска област, да направят равносметка на обществения живот.

Гласувайте до 5 януари!

Анкетата се намира под прогнозата за времето в сайта Разград24/7.

Изборът е между 9 събития, които според нас са важни за Лудогорието.

Ето аргументите и обосновката ни:

  • Новите кметове – Нов стар кмет си избра Разград на местните избори тази година. Денчо Бояджиев от БСП започна своя четвърти мандат с убедителна победа над д-р Валентин Василев от ГЕРБ. Доста коментари предизвика и формулата на управление – заедно с дясната коалиция и с ВМРО-Кауза Разград, като десните имат двама заместник-кметове, а другата коалиция – заместник-председател на Общинския съвет. Плаващото мнозинство засега се осигурява и благодарение на разнообразното гласуване на четиричленната група на ЗНС, зад която стои областният управител Гюнай Хюсмен. Съвсем нов за местната власт е кметът на Исперих. Чрез Белгин Шукри ДПС си върна крепостта, представители на тази политическа сила са и останалите петима общински кметове в област Разград. Нов за поста, но не и за местното самоуправление, е кметът на Самуил Джевдет Азис, той бе няколко мандата председател на Общински съвет-Самуил, сега този пост зае доскорошният самуилски кмет д-р Бейтула Сали. В Кубрат Алкин Неби започна втори мандат, в Цар Калоян Дауд Аляовлу – трети, а в Завет Ахтер Велиев – четвърти.
  • Шампионската титла и успешното представяне на „Лудогорец” в „Лига Европа” – „Лудогорец” за осми път спечели шампионската титла на България, влезе в групите на турнира „Лига Европа”, продължи и след нея в 1/16-финалите на турнира, като догодина ще играе с „Интер”-Милано”.
  • Пари от Америка и Турция в образованието и културата на Разград – През 2019 г. две богати държави инвестираха в културата и образоването на Разград. Фондация „Америка за България” чрез Обществения дарителски фонд за Разград финансира 8 проекта на обща стойност 80 330 лева, свързани предимно със свободното време на младите хора – Детски панаир, баскетболна школа „Вълци-Разград”, дискусионен клуб „Дебати”,  кинофестивал и други. Турция пък чрез ТИКА – Турската агенция за сътрудничество и координация – даде пари за подмяна на дограмата на сградата на читалище „Развитие 1869” и за доизграждането на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител”, предишната година пак от същата агенция предоставиха цял ТИР с ученически пособия, които чрез Областния управител Гюнай Хюсмен бяха раздадени на стотици деца от Лудогорието.
  • Йордановден за пръв път след 20 години – Трима ентусиасти – Андрей Андреев, Христофор Илиев и Джипо Джипов – организираха първия след 23 години прекъсване ритуал Хвърляне на Богоявленския кръст във водоем. В редените води на язовир „Пчелина 2” скочиха 25 човека – от 12 до 75-годишни, кръста извади 36-годишният полицай Галин Цонев. Събитието на Йордановден се превърна в голям празник, въпреки студа и малкото възможности за паркиране, дойдоха над 2500 човека.
  • Благотворителната кампания Бъди човек – Разград – Без много шум и само през социалната мрежа Фейсбук в навечерието на Коледа бе организирана кампанията „Бъди човек”.120 възрастни и самотни хора от Разград и селата в региона получиха в навечерието на празника хранителни пакети. Дарителите също бяха стотици, инициатор бе Айлин Джеляйдинова, помагаха й десетки доброволци.
  • 150 години Читалище “Развитие” – Най-старата културна институция в Разград  – Народно читалище „Развитие 1869” – стана на век и половина през 2019 г. годишнината бе чествана почти през цялата година с различни културни прояви, като кулминацията бе на Деня на народните будители 1 ноември, когато членовете на управата на читалището се превърнаха в актьори и представиха 150 годи по-късно първата театрална постановка, поставена в Разград – „Многострадална Геновева”
  • Африканската чума по свинете и последствията от нея – През 2019 г. опасна болест по животните създаде неочаквани пречки пред обществено значими събития в региона. Заради опасността от разпространение на Африканска чума по свинете и обявеното бедствено положение, предишният кмет д-р Валентин Василев в последния момент не разреши провеждането на състезанието „Лудогорски маратон” на предварително обявената от организаторите от клуб „Зелена стъпка” дата. При по-малко бегачи и колоездачи състезанието се проведе на по-късна дата, Африканската чума дойде още по-късно, но нито един от случаите не беше в местността „Пчелина”, където се провежда „Лудогорския маратон”. Повече време за реакция имаха от мотоклуб „Лудогорски братя” и само отмениха планирания за същото място традиционен мотосъбор. Междувременно стопаните бяха призовани да заколят прасетата си, отглеждани по способа заден двор, по-късно 319 човека получиха обезщетения от по 300 лева заради  „закланите прасета.
  • Айлян Ахмед и още 108 талантливи деца – За втори път през последните 6 години Разград има носител на Национална диплома. Отличието се дава от Министерството на образованието и науката на зрелостници, които имат шестици по всички предмети в гимназиалното си образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Приза тази година получи Айлян Ахмед от Исперих, която е пълна отличничка от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”, а вече е студентка „Молекулярна биология” в Софийския университет. В края на годината на специална церемония 105 деца от 1 до 12 клас, спечелили различни награди от конкурси и състезания през годината  получиха парични стимули от Община Разград в изпълнение на Мерките за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с и заявени дарби. Талантливите деца на Разград се стимулират за пета поредна година, като в сравнение с първото връчване почти са е удвоил броят на децата, а точно два пъти повече – вече 20 000 лв. – е о щата стойност на подпомагането за тях.
  • Напуснаха ни знакови личности – Дулинко Дулев, Росен Лицов, Аврам Аврамов – През 2019 г. Разград изгуби знакови за града личности от различни обществени сфери, и тримата почетни граждани на Разград. През май на 72 години ни напусна поетът, публицист и общественик Дулинко Дулев. Десетина дни по-късно си отиде и живата история на разградския спорт – спортният деятел, треньор и журналист Росен Лицов. През ноември пък почина ръководителят на българската експедиция до Еверест, осъществила първото изкачване най-високия връх от българи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *