Ивелина Христова е новият директор на Езиковата гимназия, започва със забрана на пушенето до училищната ограда

Ивелина Христова спечели конкурса за директор на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград. Това бе единственият от шестте обявени конкурси за училищни директори в Разградска област, в който имаше конкуренция за поста. За училището в Сушево изобщо нямаше кандидати, а за останалите мераклиите бяха по един – временно изпълняващите длъжностите.

Началникът на РУО на МОН-Разград Ангел Петков представи победителите днес, като им връчи резултатите от конкурса.

Отличникът с 80 от възможни 100 точки е новият директор на ОУ“Елин Пелин“-Стражец Диана Петрова. Тя има 20 години стаж в образователната сфера и 15 години в Областна администрация. Когато преди няколко години пое временно ръководството на училището в Стражец, в него имаше 28 деца, сега са 68, а други 43 са на самостоятелна форма на обучение. Значително е подобрена и средата, в която се обучават децата. Училищната управа се възползва от възможностите за кандидатстване по проекти, като последният спечелен е за СТЕМ обучение на стойност 180 000 лева, с които ще се ремонтира стаята на второкласниците. В училището работят и опитни и млади учители – разказа още Диана Петрова.

77 точки на изпита има Еркин Ахмед, който 5 години е бил временно изпълняващ длъжността директор на ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Вазово. Той е на 52 години, 24 години от стажа му е в образованието, работил е и в социалната сфера. Споделя, че познава много добре проблемите както на училището и на селото, смята, че основният е обезлюдяването на населеното място. Той също е спечелил наскоро проект за СТЕМ-обучение, проектите и наемите от училищни земи са сред основните приходи на учебното заведение.

77 точки е събрала от конкурсните етапи и Ивелина Христова, така се е преборила с двама конкуренти за поста директор на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград. Тя е преподавала по химия в Езиковата 19 години, 2 години в 120-то ОУ в София, била е и временен директор на 6-то ОУ в столицата. Казва, че поема поста след двама емблематични директори – Йорданка Господинова и Пейчо Георгиев. Заяви, че ще работи за изпълняване на заръката на шефа на инспектората да запази доброто име на гимназията и да надгражда над техните постижения. Един от щекотливите въпрос, свързани с училищната дисциплина, по който често има жалби от граждани – пушенето на цигари от ученици и учители в района на оградата на училището – тя нарече „позор“ и се зарече да го реши. Не отговори много категорично, но се съгласи с началника на РУО, че не бива да има реваншизъм в управлението на елитното училище. Сред новостите, които сподели Христова, бе това, че от учебната 2025/26 г. се предвижда в гимназията да има професионално направление и в нея да се обучават учениците за екскурзоводи.

Садифе Хасанова от ОУ“Отец Пайсий“-Дянково със 75 точки от конкурса е работила 17 години в това училище, 2 години в ПГХТБТ“Мария Кюри“ и 5 години в детската градина в Дянково, от две години е ВРИД директор на училището в Дянково. Тя е начален учител, но има и квалификация да преподава по биология и химия. Хасанова обясни, че основният проблем в учебното заведение е, че децата са билингви и имат затруднения в усвояването на официалния български  език, затова преподавателите вземат допълнителни часове по български език, както и организират извънкласни форми.

Ангел Петков отправи доста препоръки и съвети към новите директори. Според него е много важно образователната среда в учебните заведения да е добра, директорът да създаде добър екип с учителите, както и да се мотивират учениците. Важна е комуникацията с родителите – допълни Петков.

Той съобщи, че през следващата седмица предстои победителите в конкурсите да подпишат договорите си. След пресконференцията той ги заведе на среща с областния управител, е обясни, че ще ги представи и на общинските кметове на Разград и Исперих.

Началникът на РУО съобщи, че най-вероятно през юни Министерството на образованието ще обяви още конкурси за училищни директори. Преди обявяването на шестте конкурса в началото на годината вакантните позиции са били общо 19. За следващ етап остават училищата в Сушево, за където нямаше кандидати, и Самуил, където кандидатът не успя да премине първия етап – теста. С назначаването на Елка Неделчева за заместник-кмет бе овакантено мястото в училището в Раковски, предстои да се пенсионират директорките на ОУ“Васил Левски“-Разград и на НПТГ“Шандор Петьофи“, което означава, че към юни вакантните позиции ще са 18.

5 Replies to “Ивелина Христова е новият директор на Езиковата гимназия, започва със забрана на пушенето до училищната ограда”

  1. Няма ли да ми одобрите коментара? Той съпруга на учителката по химия токова много политически поръчки изпълни докато беше да инспектората… Как да не направят жена му директор !? Напълно заслужено! Жалко за уж елитното училище! Жалко за децата ни! Между другото вчера минах от там …. Пак си е пълно с фасове!

  2. Липса на интелект, стил и класа … Съпругът на учителката по химия изпълни доста политически поръчки докато беше в инспектората… За това образованието олеква, а родителите плащат за частни уроци!

  3. Мн ми е ентересно как тая лелка ще спре пушенето на учениците пред, зад и отстрани на ГПЧЕ. Навремето през комунизма могъща фигура като Коста Цанков не можа да спре пушенето край Механото, че тая ли в днешно време? Хе-хе!

    1. Ще го спре и трябва ,уважение към училището и учителите.а който не иска има много работа като общи работници в строителството и къде ли не за ниско интелигентните.

    2. Свети Коста бе великан и велик човек. Учителите днес….. Няма място за сравнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *