Ива Митева от Разград бе избрана за председател на Народното събрание

Родената в Разград Ива Митева бе избрана за председател на 45-тото Народно събрание.

На учредителното заседание на парламента днес тя бе номинирана от политическата сила, която бе избрана за народен представител – Има такъв народ. Имаше само един конкурент – председателя на 44-ия парламент Цвета Караянчева от Кърджали.
Ива Митева събра подкрепата на всички парламентарни групи без ГЕРБ, за нея гласуваха 163 народни представители, а за Караянчева – 75.

Ива Митева Рупчева е родена през 1972 г. в Разград. Дъщеря е на дългогодишната учителка по български език и литература в Механотехникума и Езиковата гимназия Пенка Митева, баща й също е бил учител – по елоктротехника..

Ива Митева е завършила ЕСПУ”Н.Й.Вапцаров” в Разград, а след това – право в Софийския университет. Отчислена е с право на защита, като докторант по докторска програма „Конституционно право на Република България“ в Институт за държавата и правото при БАН.

Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“.

През 2017 г., 2018 и 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и Софийския университет. Хоноруван преподавател в Нов български университет, департамент „Право“ – курс „Практическо нормотворчество“.

На парламентарните избори бе кандидат за депутат на ИТН в два района – втора в листата в Разград и втора в листата в 23-ти Софийски район. Влезе в парламента от софийската листа.

Митева бе поздравена от представители на всички парламентарни групи в Народното събрание, като изборът й е наречен блестящ от лидера на Изправи се Мая Манолова.

Сред шестимата й заместници има още един с разградска нишка в кариерата – Атанас Атанасов от Демократична България, който бе директор на ОДМВР-Разград преди години.

Ива Митева е третата жена-председател на българското Народно събрание и първият председател на парламент, родом от Разградска област, досега регионът е имал заместник-председател – д-р Нигяр Сахлим от Цар Калоян. Разград е имал представител на най-високия пост и в изпълнителната власт – Иван Багрянов – през 1944 г.

 

 

 2,105 total views,  2 views today

2 Replies to “Ива Митева от Разград бе избрана за председател на Народното събрание”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *