Ивайло Мирчев: Нашата червена линия е бъдещето на България

Ако си представите, че сте в един кораб в открито море и ако се обърнете надясно, ще видите енергийната криза, ако се обърнете наляво, ще видите икономическата криза, зад вас е здравната криза, за която ние не знаем, кога ще пламне отново и пред нас е войната, което е четвъртата криза, пред която е изправена страната. Трябва да се справим с всички тези предизвикателства, единствено това има значение.

Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” пред радио “Фокус” за това какво предстои на страната и какви решения трябва да бъдат вземани веднага след парламентарните избори, за да може България да излезе определяната от него като “перфектната буря”.

“Ако за някого това изглежда маловажно или просто политическа дъвка, искам да му кажа, че греши, и следващите месеци това ще го покажат. Има много сериозна опасност от тежка рецесия в Европа без по никакъв начин да преувеличаваме този сценарий”, заяви Мирчев, който е водач на листите на “Демократична България” в Бургас и Разград.

“Затова България трябва да бъде добре подготвена да се справим. В тази връзка действията на енергийния министър в служебното правителство не бяха от най-адекватните и в някаква степен са разочароващи от гледна точка точно на защита на националния интерес”, коментира той.

Ивайло Мирчев обяви някои от спешните управленски приоритети на “Демократична България” веднага след изборите.

“Безспорно най-горещият проблем е инфлацията, борбата с високите цени, с намирането на начин да бъдат компенсирани потребителите. Започнахме работа по този наш приоритет още в предното Народно събрание. На второ място е влизането на България в “Шенген“ до края на годината и в Еврозоната”.

Според него най-бързо решение на проблема с високите цени инфлацията е свързано с прекратяване на войната в Украйна и връщане към нормите на международното право.

“Защо цените нараснаха? Нараснаха, защото има война. Затова Путин трябва бързо да се изтегли от Украйна, да спре войната, да могат да се успокоят цените, животът да се върне в нормалните си рамки. И тук аз много се надявам на здрав разум от страна на президента на Руската федерация”, заяви Мирчев.

На въпрос отношенията с Русия дали са червена линия в политиката на “Демократична България”, той отговори: “Нашата червена линия е бъдещето на България”.

Ивайло Мирчев, който беше и заместник-председател на енергийната комисия в 47-ото Народно събрание, се обяви за компенсации за бизнеса и хората заради високите цени на газа.

“За бизнеса токът е на доста ниска цена – компенсира се на 100% над 250 лева за мегаватчас, а практически токът за потребителите, за домашните потребители не е поскъпвал сериозно. Това не е достатъчно, разбира се, трябват и още мерки. Точно затова искаме да въведем критерий за енергийна бедност, за да може по най-бързия възможен начин да се получават не просто помощи на калпак, както се случва в момента, а да бъдат подпомогнати хората, които истински имат нужда от това”, коментира той.

“В областта на енергетиката един от много важните приоритети лично за мен е България да е енергийно независима, което е част от геополитическата независимост на страната. Малко по-просто казано, в областта на енергетиката с колегите и в “Демократична България“, и в останалите политически сили да направим така, че никога повече България да не зависи единствено и само от един доставчик на енергия, без значение кой е той. В случая и в коалицията взехме доста мерки в тази посока. Например стартира диверсификация на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй“, тоест, да не зависим само от Русия по  отношение на доставките”, добави Мирчев.

Народният представител в последните три парламента също така изрази недоумение от поисканата дерогация за доставките на петрол за “Лукойл”: “Лукойл Нефтохим“ може да работи и с нефт, различен от руски, и в момента работи, и това не е било в никакъв случай особен проблем за самата рафинерия. Но така или иначе дерогацията вече е факт и се съобразяваме с правилата, които са посочени”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *