Зубърът от „Воден“ станал на 65 суджука, в убийството с копие участвал и служител в резервата

Служител в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ е сред задържаните за бракониерския лов на зубър, чиито останки бяха намерени в землището на Черковна вчера. Това стана ясно на пресконференция на окръжния прокурор Тихомир Тодоров и директора на ОДМВР-Разград Константин Костов.

Те съобщиха, че задържаните са трима мъже от Дянково – на 26, 31 и 27 години. При претърсване на 3 адреса в селото са открити 15 кучета, за които се смята, че са участвали в бракониерския лов.  Намерени са и 65 суджука, за които се смята, че са от месото на убития женски зубър, както и месо в два фризера, вероятно със същия произход. Намерени са и окървавени дрехи и раница, както и оръжието, с което е извършено убийството на рядкото животно.

Смята се, че бракониерският лов е в събота, като зубърът е бил заобиколен от 15-те настървени от стопаните си кучета, изпаднал е в ступор и е убит вероятно от горския служител със специално копие – от дряново дърво с метален връх – кама. Тялото на зубъра е изместено в друг район на резервата, където е разчленено и по-късно при обход служители във „Воден – Ири Хисар“ намерили кожа, част от череп, кости и копита от животното.

Имало е свидетел на деянието, който е разказал какво се е случило, дали това е някой от участниците обаче разследващите не коментираха.

Те имат уверение от ръководството на ловното стопанство, че по отношение на професионалното развитие ще е безкомпромисно към служителя, участвал в престъплението. Другите двама задържани за 24 часа са криминално проявени и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч.

15-те кучета, които са от породите Питбул, Дого Аржентино, Барак и Кангал, са иззети и със съдействието на Община Разград са настанени в Приюта за бездомни животни.

По данни в интернет в целия свят има малко над 5000 животни от този вид, зубри в България се отглеждат единствено в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“, те са под 40 на брой, женският тежи около 500 кг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *