Земеделци от три области с над 100 трактора на протест край Разград

Земеделци от Разградско, Шуменско и Търговищко се събраха на протест край Разград. Те подредиха над 100 трактора и друга земеделска техника на пътя Русе – Варна от бензиностанция „Петрол“ към кръстовището с пътя за Исперих.

Оказа се, че не само т.нар. „зърнари“ са на протеста, чието основно искане е забрана на внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна. Националният протест е подкрепен от над 20 браншови организации, някои от които за пръв път че появяват в публичното пространство. Голяма част от тях имаха представители и край Разград. До микрофона стигнаха и обикновени отрудени хора от малки населени места, сред които овчар пето поколение от Омуртажко. Всеки сподели насъбралата се мъка от последните години от факта, че повече са пречките, отколкото подкрепата от държавата за този сектор.

Организаторите обясниха, че тракторите ще останат край пътя в две редици, както се и бяха строили, а самите земеделци ще пътуват за утрешния протест в София, за там машините ще са от по-близките региони. С полицията са уточнени обходни маршрути, на мястото на протеста бе и директорът на ОДМВР-Разград Мирослав Иванов.

Любопитно бе, че на протеста пристигна и представителя на правителството в този сектор – Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Валентина Френкева, като не стана ясно дали това е знак на подкрепа към протестиращите. Сред тях дори с плакат в ръце бе и областният координатор на управляващата партия „Продължаваме промяната“ Петя Цанкова.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *