Земеделци и търговци обсъждаха зърнените пазари по света и у нас на „Деня на пшеницата“ на „Семпе Груп“ ООД

Със ставане на крака при изпълнение на Химна на Република България започна тазгодишното издание на традиционния „Ден на пшеницата“, организиран от „Семпе Груп“ ООД в конферентната зала на хотел Централ гр. Разград.

„Неслучайно започваме така, искаме дебело да подчертаем, че ние търгуваме с българско зърно и работим със земеделски производители, които произвеждат в България“– заяви търговският директор на фирмата Цветан Петров. Той допълни, че България е малка част от световния пазар на зърно, на който и производители и търговци, заедно като отбор трябва да налагат „нашия произход“. Цветан Петров изтъкна, че през последните години конкурентите на българското зърно са били много, но благодарение на по-качествената родна пшеница сме имали шанса да достигнем до нови пазари в Северна Африка като Алжир и Тунис.

Търговският директор на „Семпе Груп“ ООД представи основните фактори, определящи пазара на зърното тази година. Сред тях са: големият преходен остатък от реколта 2022; очакваното голямо производство от реколта 2023; малкото сключени договори за износ за месеците юли-август и слабият интерес от търговци и преработватели, които при падащ пазар купуват в последния момент. Цветан Петров изрази увереност, че с бялата жътва производители и търговци ще осигурят, макар и трудно, складов капацитет за съхранение на пшеница, ечемик и рапица, но за да се складират слънчогледа и царевицата, ще трябва да има продажби. Той увери, че фирмата е подготвена за количеството зърно, което ще тръгне към техните складови бази в гр. Разград, с. Просторно, гр. Сеново, с. Каменар (обл. Варна) и с. Калояновец (обл. Стара Загора).

След това Тодор Стойков, председател на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи, направи подробен обзор на зърнения пазар в България и света. В презентацията му бяха представени макроикономически и фундаментални фактори, които движат световния пазар. Според Стойков зърнопроизводителите от различните страни в Европа са реагирали по различен начин към пазара в предходната 2022г. Във Франция например се е продавало зърно активно през лятото, когато цените са били в своя пик, в Русия са продавали агресивно заради силната реколта и нуждата да изнасят, в Украйна са продавали заради нуждата от свежи пари и страх от ескалация на войната, а в България и Румъния е имало тенденция към задържане в очакване на по-добри цени. Тодор Стойков посочи, че през 2023г. в България се очаква производство на пшеница от около 7млн.т., ечемик 600хил.т., рапица 234хил.т., слънчоглед 2,1млн.т и царевица 3,3млн.т.

След обзора на зърнения пазар, над 100 земеделски производители посетиха опитното поле на „Аграком“ ЕООД край с. Гецово. Там бяха представени 37 сорта пшеница, 10 сорта ечемик и 3 сорта тритикале, както българска, така и западна селекция. „Аграком“ ЕООД е земеделската фирма в „Семпе Груп“ ООД, която повече от 20 години арендува земя в землищата на с. Гецово, гр. Разград и с. Ясеновец. Като водеща земеделска фирма, „Аграком“ ЕООД се интересува от новостите в земеделската технология и ги експериментира на полетата, които обработва в производствени условия. Организирането на опитно поле за изпитване на новите сортове, които световната наука предлага, е част от тази дейност. Пак в интерес на собствения си бизнес и в интерес на земеделския бизнес на своите партньори, фирмата има добър екип, който поддържа връзка с много български и чужди компании за семена, торове, препарати и нови технологии.

Благодарение на своя екип от търговци и агрономи, „Семпе Груп“ ООД се старае по всякакъв начин да задоволи интересите на своите партньори.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *