Земеделците на протеста край Гецово: Нямаме политически искания, борбата ни е за ясни правила и закони, финансовата част е на последно място

И днес около 100 селскостопански машини се строиха в три редици на участъка от главния път Разград – Русе в участъка до разклона за Гецово. При стройна организация в присъствието и на шефове и служители от ОДМВР и от Областно пътно управление участъкът бе затворен и осигурени обходни маршрути.

Ораторите на вече тричасовия протест обявиха необходимостта от обединение на сектора, но в същото време и се дистанцираха от браншови структури, които опитват да овладеят протеста с политически искания.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Маломир Власов обяви, че исканията на земеделците са в три насоки, като финансовата част е на последно място. „Борбата ни е за ясни правила и закони на национално и европейско ниво“ – каза той. „Ние нямаме политически искания и мисля, че няма да имаме, защото срещаме сериозно разбиране от страна на министър-председателя и от земеделския министър.

Нихат Расим като представител на по-дребните производители от областта на зеленчукопроизводителите, овощарите и тютюнопроизводителите също заяви, че ако протестът иска оставки, няма да има с кого да се преговаря. „Кой ще ни гарантира, че следващия министър-председател и следващият земеделски министър ще ни решат проблемите“ – запита риторично Нихат Расим. Той допълни, че исканията на секторите, които представлява, са изпълнени на 90%, но производителите от тези сектори са съпричастни със зърнопроизводителите и останалите представители на селското стопанство. „Интересът е общ, ако се държим и сме заедно, ще успеем“ – завърши Расим.

Да не се делят на растениевъдство и животновъдство призова Левент Бамов от Българска аграрна камара. „Без адекватна политика в областта на земеделието до никъде няма да стигнем“ – каза той, като даде пример, че откак е член на БАК – 6 години – овцефермите са намалели наполовина – от 35 на 17.

Конкретен адресат на проблемите на зърнопроизводителите посочи Васил Петров. „Нашият проблем е финансовият министър, който измисли тази шмекерия да се доказваме. „Министерството на земеделието установява, че имаме 30% загуби, те не си вярват в правителството“ – каза Петров.

Протестът на земеделците продължава до петък включително, ако преговорите с правителството нямат резултат – и следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *