Земеделски производители от Северозападна България в Лудогорието за Деня на царевицата

Земеделски производители от Монтана, Видин, Враца, Стражица и, разбира се, от Лудогорието, уважиха поканата за участие в Деня на царевицата, който бе организиран днес от ЕТ”Стефан Пенев-НИМ”. На събитието присъстваха и областният управител Драгомир Златев и директорът на Областна дирекция „Земеделие” Иван Борисов.

Точно сто хибрида българска и европейска царевица представи на полето след Ловско Стефан Пенев. По думите му замисълът на инициативата е да се покажат особеностите и разнообразието от различни сортове. Селекцията на 10 производители на семена можеха да сравнят на полето участниците в Деня на царевицата. Част от селекционерите, сред които и директорът на Институт по царевицата доц.д-р Наталия Петровска, присъстваха и лично, за да представят продукцията си. През тази година Денят на царевицата в Лознишко е единственото събитие от подобен мащаб в страната, на останалите събирания на производители се представя селекцията на една фирма, а не на почти всички, които се сеят в България.

Стефан Пенев обясни, че царевицата е култура, която все повече се налага в земеделското производство. Той също я смята за доходоносна, изключително рентабилна и с висок потенциал. При подходящи климатични условия тя може да даде добив от тон до тон и половина от декар, което друга култура не може.

Специфични са технологичните особености при производството на царевицата – допълни още Стефан Пенев.  На опитното поле отчетливо се вижда кой хибрид как се изявява при тази сушава година, изгорели до свежи растения са едно до друго, третирани с едни и същи торова и препарати обясни Пенев.

Според него потенциалният добив тази година ще е 500-600 кг./дка, а цената ще е с 200 лв. по-висока от миналогодишната и ще е около 650 лв./т.

Своите продукти в Деня на царевицата в Лозница представиха и фирмите: „Saatbau”, „Bayer”, „Corteva”, „KWS”, „LG”, „Lidea”.

След посещението на опитното поле земеделските производители участваха в беседа по актуални селскостопански въпроси в Лозница.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *