Земеделският министър откри Фестивала на малината в родната си Лозница

„През последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи. Площите за реколтиране с малини за реколта 2022 г. са 18 160 дка, а реколтираните до момента са 1 900 дка. Произведеното количество малини досега е в размер на 500 тона.“ Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на откриването на VII-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Традиционния фестивал на малината в Лозница – съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Земеделският министър заедно с председателя на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков и кмета на Лозница Севгин Шукри откриха изложението, което събира производители от цяла България. Сред официалните лица бяха и заместник областният управител Драгомир Златев, заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Иван Борисов, директорът на ДФ“Земеделие“-Разград Ана Михайлова. Заедно с министъра те посетиха иновативни площи с немски сорт малини, който на българска почва се оказал с почти двойно по-големи плодове, в същата нива вече се отглежда и български сорт. Министър Иванов пожела успех на берачите, които като част от Изложението, участват в състезание за най-много набрани малини днес. Той посети и хладилно стопанство, специализирано в замразяване дивечово месо. Предприятието също така приема, преработва и изнася произведената селскостопанска продукция на района, замразява малини, ягоди, къпини и други плодове.

Оказа се, че семейството на земеделския министър Иван Иванов е от Лозница и по-възрастни жители на лудогорския град го познават от дете. Той също си спомни родния край и хората от детството си.

На откриването на изложението министър Иванов подчерта, че малините са един от продуктите с положителен нетен експортен баланс от сектора на плодовете в страната. „Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съдейства за развитието на ефективно производство на тези култури чрез подобряване на пазарната и технологична инфраструктура и стратегическа инвестиционна политика, насочени към постигане на европейските стандарти в дейността на земеделските стопани и в съответствие с най-добрите екологични практики“, допълни аграрният министър.

Министър Иванов отбеляза, че България е нетен износител единствено на малини и череши, като износът на малини – свежи и замразени, възлиза на 3 620 т за 2021 година. “Количеството на преработените малини съставлява 2,9% от всички преработени плодове и възлиза на 2 840 тона. Броят на преработвателните предприятия в страната е 38“, уточни д-р Иванов.

„През 2022 г., във връзка с увеличените разходи, свързани с производство на първична земеделска продукция, се приложи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие от COVID-19“, припомни министърът на земеделието Иван Иванов. Той допълни, че с оглед противодействие на негативното влияние от войната в Украйна и наложените санкции се предприемат действия от страна на Министерство на земеделието по изготвяне на мярка за подкрепа, съобразно одобрената от ЕК Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката.

Относно новия програмен период министърът на земеделието Иван Иванов заяви, че Министерство на земеделието полага всички усилия да улесни  малинопроизводителите при кандидатстване по отделните мерки и програми, като очаква активност и от тяхна страна за по-пълно усвояване на осигурения европейски финансов ресурс. “По отношение на политиката на държавно подпомагане мога да Ви уверя, че тя е съобразена както с нуждите на сектора, така и с възможностите на държавния бюджет“, категоричен бе аграрният министър.

Министърът на земеделието припомни още, че по линия на държавното подпомагане Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните е получила подпомагане за участие в изложения за периода 2015-2021 г. „През 2022 г. с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ е разпределен ресурс в размер на 70 000 лв. на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, с цел участия в изложения, едно от които е днешното“, уточни министър Иванов.

В заключение д-р Иванов увери, че екипът на Министерство на земеделието работи активно в защита интересите на земеделските стопани, за подкрепа и засилване на пазарната ориентация и за повишаване конкурентоспособността на българското овощарство и за това българските продукти да достигат до нашите трапези на достъпни цени. Той пожела успех на производителите, гостите и участниците в изложението и фестивала.

Той продължава и тази вечер с културна програма в центъра на Лозница, както и утре.

Още снимки от откриването вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *