Здравното министерство лицензира PCR-лабораторията от Домусчиеви

Министърът за здравеопазването издаде днес заповед, с която включи МБАЛ”Св. Иван Рилски”-Разград в списъка на лечебни заведения за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Това означава, че Микробиологичната лаборатория вече е лицензирана по отношение на PCR-изследванията – обясни началникът й д-р Екатерина Кубратова. По думите й това е свързано с възможност за сключване на договор със Здравната каса, което пък ще позволи да се извършват изследвания на рискови групи по преценка на РЗИ и на контактните лица, като тези изследвания ще се заплащат от касата. Освен това по линия на Министерството на здравеопазването се очаква да бъдат закупени тестове и разградската лаборатория, в която работи апаратура за 250 000 лева, дарена от Кирил и Георги Домусчиеви, да се включи в национална програма като поеме и част от тестовете на други градове от Североизточна България и така да облекчи натоварването на лабораторията във Варна.

Сертифицирането на лабораторията е свързано с потвърждаване от Националната референтна лаборатория на 5 положителни проби – припомни предишно свое изказване д-р Кубратова. Тя обясни, че други сертификати не се издават, тъй като PCR-изследването е ново и няма все още стандарти, няма възможност за качествен контрол.

Д-р Кубратова съобщи, че от днес има и заповед на директора на болницата, с която се разрешава провеждането на платени PCR-тестове. Цената е 100 лева и вече една жена, която утре ще пътува за чужбина и й е необходим такъв документ, се е тествала в разградската лаборатория. Документи за резултати от такъв тест се изискват и в някои случаи на предстоящи операции и по други поводи.

Лабораторията работи без почивен ден – каза още д-р Кубратова. Ежедневно могат да бъдат правени по 28 теста, но се е налагало специалистите да остават и след работно време за залагане на още проби. Работят и в събота и неделя, утре залагат пробите на контактните на третия положителен случай в Разградско – на жената от Бърдоква, за неделя също има планирани тестове. „Доволни сме, когато сме полезни на хората” – категорична бе д-р Кубратова.

Тя отново изказа своята благодарност към дарителите братята Кирил и Георги Домусчиеви, както за уникалната за региона апаратура, така и за грижата им за работещите с нея. Днес, а и през повечето дни от инсталирането и началото на действието на PCR-лабораторията, в болницата е била изпълнителният директор на „Биовет-клон Разград”АД Теменуга Газдова, която по заръка на братя Домусчиеви с оглед зачестилите случаи  на заразен медицински персонал, се е интересувала дали медицинските лица в разградската болница са добре защитени, дали имат необходимите предпазни средства, как и къде, при какви  условия се вземат пробите. „Такава ангажираност и безкрайна загриженост отдавна не съм виждала,  благодарение на тях работим и сме полезни” – каза още д-р Кубратова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *