Здравният министър обеща нов скенер и съдействие за ремонт в МБАЛ-Разград

Ангажимент за осигуряване на нов скенер и за ремонт на болницата пое министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, който днес посети МБАЛ”Св. Иван Рилски”-Разград днес заедно с народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова и част от областното ръководство на управляващата партия.

Министър Ангелов разговаря с управата на лечебното заведение – изпълнителният директор д-р Гечо Жеков, неговият заместник Юлиян Стойчев и началникът на ОАРИЛ д-р Георги Кулишев. След разговора и оглед на болницата министърът коментира, че е създадена изключително добра организация в лечебното заведение. Общият капацитет е около 300 легла, от тях в 19 в момента са настанени пациенти с COVID-19. В болницата според д-р Ангелов има абсолютно всичко при евентуално увеличаване на заболелите и необходимост от хоспитализация – апаратура, консумативи, лични предпазни средства, дезинфектанти. Миналата година болницата е получила 900 000 лева от целевите средства за болници, в които се поддържа капацитет от над 50% от леглата, а за последните 4 години държавата е превела 4,5 милиона на болницата.

 

мин година от целевите средства на 50% 900 000 са получили, а последните 4 години от държавата близо 4,5 милиона лева.

Скенерът морално и физически остарял, на 10 години е, има нужда от нов, затова поехме ангажимент заедно с народния представител Десислава Атанасова да окажем съдействие за получаване на пари за нов – каза министърът. Това е единственият скенер в областта и се използва за ирисова диагностика на жителите на региона, трябва да могат да го използват – допълни той.

Д-р Ангелов заяви още, няма необходимост от допълнителни инвестиции по  отношение осигуряването на болницата преди  очакваната трета вълна от COVID-19, като изрази надежда, че тя няма да е с такъв интензитет в България, както е в други европейски страни.

Министърът изрази намерение да съдейства и да се случат плановете за ремонт на болницата, които управата на лечебното заведение има.

Преди разградската той е посетил и исперихската болница, където също е установил, че се справят със световната пандемия. Миналата година за тази цел МБАЛ-Исперих е получила половин милион лева.

На въпрос на Разград24/7 дали са известни резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” във връзка с починала миналия ноември от CОVID-19 без придружаващи заболявания 21-годишна жена, министърът съобщи, че не е запознат със случая, но ако проверката е приключила, медиите ще бъдат запознати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *