За Украйна замина Кристалният приз от международната научна конференция на Филиал Разград

Приключи международната конференция „Нови индустрии, дигитална икономика,   общество – проекции на бъдещето – II” – съобщават днес от пресцентъра на Община Разград.

На 1 и 2 ноември 2019 г. в хотел «Лес”, Филиал – Разград на Русенския университет бе домакин на традиционната двудневна  научна конференция с международно участие, която е продължение на конференцията, проведена предходната седмица в Русенски университет под наслов: „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето – II”.

Този ежегоден научен форум се организира съвместно със Съюз на учените в България – клон Разград,  Регионален академичен център на БАН – Разград,  ЕИЦ – Европа Директно – Велико Търново,  Ротари клуб – Разград, Дом на науката и техниката Разград и се проведе  под патронажа на Община Разград.

След откриването на конференцията бяха представени три пленарни доклада от: доц. Александр Зайчук от Украински държавен химико-технологичен университет в Днепропетровск на тема „Физикохимични основи на  синтеза на керамични пигменти  с различна структура и използване на алтернативни суровини”, проф. Марко Юукич от Университет „Йосиф Щросмайер“ в Осиек, Хърватия на тема ”Функционални бисквити с добавен пивоварен ечемичен малц и намалено количество захароза” и проф. Александр Серегин от Национален университет по хранителни технологии в Киев, Украйна на тема „Алтернативна енергия за хранителната индустрия”.

На заседанията в двете секции бяха представени 56 доклада  с актуална научна и производствена тематика.  Участници в конференцията бяха професори, доценти и научни работници от Университети в София, Бургас, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Варна и др. В работата на конференцията взеха участие  и учени от чужбина – имаше представители на научни организации от Украйна, Молдова, Румъния, Македония, Хърватска и др.   С голяма част от тях преподавателите от Филиал – Разград работят в общи научни проекти. В заседанията на конференцията  се включиха и представители на фирми от региона, работещи в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии.

Авторите на най-добрите доклади от двете секции бяха отличени с Грамота и Кристален Приз The Best Paper на Ректора на Русенския университет ”Ангел Кънчев”. Двата отличени доклада в категорията за утвърден учен заминаха за Украйна и са: ”Изучаване образуването на металокерамични покрития за специални сплави” на доц. Алена Карасик и колектив от Украински държавен химико-технологичен университет в Днепропетровск и ”Оценка на енергийните разходи за месене на пшенично тесто” на проф. Владимир Телечкун и колектив от Национален университет по хранителни технологии в Киев.

В категорията за млади учени и докторанти бяха отличени следните доклади: ”Антибактериално действие на мембрани на основата на хитозан нанесении с тетрациклин при лечение на рани” на д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова от  Университет ”проф. А. Златаров” гр. Бургас и на ас. Нина Стоянова и колектив от Института по обща и неорганична химия към БАН на тема ”Теоретично изследване върху възможността за свързване на фенолните киселини от Graptopetalum paraguayense E. Walther към аминокиселините на вирусна ДНК полимераза”.

За гостите на конференцията беше организирана и културна програма, включваща посещение на музей ”Абритус”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *