За седмица въвеждат еднакви противоепидемични мерки в цялата страна

Корона

Временни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила от днес /11.08.2022 г./ в цялата страна – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Мерките ще останат в сила до 18.08.2022 г. включително. Заповедта за въвеждането им е издадена от Министъра на здравеопазването по предложение на Главния държавен здравен инспектори и цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, отнасящи се за етапа на разпространение на COVID19, на който съответстват въвежданите с нея мерки и отменя всички предишни въведени противоепидемични мерки в отделните области.

Мерките предвиждат задължително носене на маски в лечебни заведения, аптеки, оптики и дрогерии, в сгради, в които се предоставят социални услуги и в градския транспорт. Задължително е и спазването на дистанция от 1,5 м. на открити обществени места, където има струпване на хора.

Всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения като например: редовно проветряване и дезинфекция, спазване на дистанция от 1,5 м. и др. Въвеждат се противоепидемични мерки в обектите с обществено предназначение, търговските или други обекти, които предоставят услуги на гражданите. Изисква се провеждане на засилен сутрешен филтър в детски ясли и детски градини за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. Ежедневен филтър за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 се въвежда и в социалните услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *