За пръв път – камбанен звън в Липник

Архиерейският наместник отец Георги освети камбанария в село Липник, изградена по инициатива и с дарителски жест от местни хора.
Макар да е имало период, в който християните и мюсюлманите в селото са били по равно, в селото никога не е имало нито църква, нито камбанария – разказва една от радетелките Липник да има християнски символ Иванка Вълчева.  Имало обаче звънари – мъже, които вместо камбана по големите празници и по тъжни поводи удряли с чук по една релса. Те били от Вълчевия род и живеели в района, където от днес има камбанария.

От Вълчевия род е и Валентин Вълчев, който заедно със своя приятел и съдружник в бизнеса с горелни инсталации Пламен Пеев подготвили проекта, изработили и поставили конструкцията, на която днес за пръв път би камбана. Мястото е в оградено островче до централната селска улица вдясно, когато влизаш в Липник, в посока кметството, веднага след щъркеловото гнездо.

Самата камбана е красива и старинна, доскоро е била в параклиса „Св. Георги” в Разград. Там отец Дмитрий Терзи използва за ритуали друга камбана и старата вече не се използвала, затова Архиерейското настоятелство поискало разрешение от Русенския митрополит Наум камбаната да бъде преместена на новата камбанария в Липник, където на звъна й ще се радват 20 християнски семейства.

„Честита придобивка и в това село! Ако правим нещо, добро, любов и Божия вяра трябва да влагаме.” – каза отец Георги, след като освети камбанарията.  „Да се чуе и тука камбанен звън за ни подсеща за много неща в живота. Пожелавам ви най-вече здраве, особено в това време на пандемия.  Не е случайна пандемията, забравихме много  неща и добрини, Бога забравихме и си плащаме.” – допълни още отец Георги.

Той освети и икона на Света Богородица, която Иванка Вълчева след това подари на Валентин Вълчев.

Съвпадението с датата на рождението на Васил Левски инициаторите отчитат като случайно, но и като добър знак.

За пръв път камбаната ще зазвъни утре, тъй като камбаните на християнските храмове бият всяка неделя.

Ритуалът по освещаването бе наблюдаван с интерес и от мюсюлмани от селото. Всъщност именно мюсюлманин навел Валентин Вълчев на мисълта, че християните трябва да имат свой символ в Липник. Негов приятел му казал: „Ние, мюсюлманите, имаме джамия, защо християните не направите нещо?”.

Хората в Липник винаги са или заедно, не се делят – разказват местните.

Сред гостите на паметното събитие бяха мотористите от клуб „Лудогорски братя”, които са приятели на Валентин и Пламен.

Видеоклип от освещаването на камбаната вижте на Фейсбук страницата на Разград24/7.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *