За Празника на града Денис Топал от “Братя” ще пее “ABBA” в Разград, билети – от понеделник

И тази година програмата на празничните изяви, посветени на 28 януари – Деня на Разград – е разнообразна и насочена към жителите на община Разград от различни възрасти и с различни интереси. Включени са културни, тържествени, спортни събития, както и събития за децата на Разград – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Първото събитие в празничната програма е откриване на съвместна изложба на две музейни институции – Регионален исторически музей-Разград и Исторически музей „Искра“-Казанлък. Експозицията е под надслов „Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край“, тя ще бъде подредена в Етнографския музей, а откриването й ще е в 17,00 ч. на 18 януари, сряда.

Следващото събитие е традиционният лекоатлетически крос „Освобождение“. 58-мото му издание стартира в 14,00 ч. на 25 януари от площад „Възраждане“.

На следващия ден в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ под надслов „145 години след войната“ се открива експозиция от монументални платна от Националния Парк-музей „Шипка“ и колекция на Художествена галерия-Стара Загора с творби на военните кореспонденти по време на събитията преди 145 години. Началният час е 17,30 ч.

В деня преди Празника на Разград ще се проведе Тържествена сесия на Общинския съвет послучай 28 януари. Заседанието на местния парламент започва в 11,00 ч. на 27 януари в залата на 11 етаж в Община Разград. в дневния му ред е и изборът на тазгодишните носители на отличието „Почетен гражданин на Разград“. Предложенията са три: седемкратният шампион по борба за ветерани Ремзи Реджеб, председателят на немската фондация „Св. Филомена“, която изпраща дарения за нуждаещите се в Разград, Герхард Робел, както и посмъртно бившият директор на Историческия музей в Разград Стоян Стоянов.

Отличията ще бъдат връчени същия ден вечерта в 17,30 ч. в Общинския културен център. След тържествената церемония в залата на Новия театър започва празничният спектакъл на Националната опера „MAMMA MIA!“. Мюзикълът е по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от ABBA, либретото е на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър, режисьор е Пламен Карталов. Мюзикълът се играе с голям успех в България от 2018 г. с няколко състава. Сред популярните изпълнители, с които операта ще гостува в Разград, е актьорът Владимир Михайлов, известен като Денис Топал от сериала „Братя“. Ето имената на останалите изпълнители: Софи -.Весела Делчева, Дона -.Людмила Козарева, Сам – .Владимир Михайлов, Бил Остин – Александър Георгиев, Хари Брайт -.Симеон Владов, Скай -.Радослав Владимиров, Таня -.Елена Стоянова, Роузи -.Силвана Пръвчева, Лиса -.Цветелина Коцева, Али – Аделина Томова, Пепър -.Калин Душков, Еди – Георги Арсов, Свещеник -.Пламен Гранжан. Билети за мюзикъла ще се продават от понеделник, 16 януари, на касата на Общинския културен център, те са на цени 30 и 40 лв.

Пет от събитията, посветени на Деня на Разград, ще се случат на самата дата – 28 януари.

В 9,30 ч. от Автогара Разград тръгва туристически поход, организиран от ТД“Буйна кръв“ с маршрут: Просторно, Топчии, Побит камък.

В 10,00 ч. във фоайето на ОКЦ след няколкогодишно прекъсване заради Ковид пандемията ще се проведе детското парти „Честит рожден ден“ за малчуганите, родени на 28 януари, които по традиция са кръщелници на Кмета на Община Разград до навършване на 18-годишната им възраст. Към момента кръщелниците са 29, но заедно с тях на партито са поканени и тризнаците от две разградски семейства.

В 11,00 ч. в църквата „Св. Николай Чудотворец“ от Русенския митрополит Наум и разградски свещеници ще бъдат отслужени празнична света литургия, благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите руски воини български опълченци за Освобождението на Разград и България.

В 13,30 ч. от площад „Възраждане“ в Разград към паметника в Езерче потегля рокерско шествие с мотори под надслов „Освобождението на Разград – по следите на паметта.

В 17,30 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметника на Св. Георги, денят ще завърши с празнични илюминации.

На 145 години от Освобождението на Разград и на Деня на Разград е посветен и Общинският ученически фотоконкурс на тема „Разград – уловени мигове“, който се провежда от Община Разград и ЦУТНТ. Изложбата с наградените творби ще бъде открита в 15,00 ч. на 30 януари в Общинския културен център.

Празничните изяви ще се излъчват онлайн на официалната фейсбук страница на Община Разград и по ТВ „Кис 13“.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *