За Деня на Разград: „Приказка за виенския валс“, изложба на оръжия от Освобождението и парти за децата, родени на 28 януари

Повече от седмица продължават събитията от празничната програма на Община Разград за Деня на града 28 януари. На тази дата се честват 146 години от Освобождението на Разград от османско владичество – припомнят от пресслужбата на местната управа.

Първото събитие, посветено на тази годишнина и на градския празник, е още на 20 януари, събота. Тогава Туристическо дружество „Буйна кръв“ организира туристически поход с маршрут: с. Просторно, с. Топчии, с. Побит камък. Походът тръгва от 9,30 ч. от Автогара Разград.

Във вторник, 23 януари, в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде открита съвместна изложба на разградската галерия и на ХГ“Никола Маринов“-Търговище. Експозицията ще е под надслов „Освобождението през погледа на художниците от Лудогорието“.

Стартът на 59-тото издание на Лекоатлетическия крос „Освобождение“ е от 14,00 ч. на 24 януари, сряда, на площад „Възраждане“.

В две културни институции ще бъдат открити изложби на следващия ден – 25 януари. В 15,00 ч. в Общинския културен център ще бъдат наградени победителите в традиционния фотоконкурс „Разград – уловени мигове“, който се организира от ЦПЛР ЦУТНТ. Фотографиите ще бъдат подредени във фоайето на ОбКЦ.

В Етнографския музей ще се преплетат традиции и съвременни тенденции, свързани с българските носии. От 17,30 ч. ще бъдат представени артефакти от колекция на Регионален исторически музей-Русе под надслов „Пафтите – една безкрайна Вселена от знаци“, както и авторска изложба на майстора-везбар от Разград Детелина Дачева „Българските носии и нейните съвременни варианти“.

В 10,00 ч. на 26 януари ще бъде открита още една изложба. Тя ще е в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, която официално ще отвори врати след ремонт в началото на седмицата с водосвет – в 11,00 ч. на 22 януари. Първата експозиция след ремонта в храма на книгата ще е посветена на Освобождението на Разград и следосвободителния период.

За 11,00 ч. в заседателната зала на Общинския съвет започва тържествената сесия на местния парламент. На нея ще бъде гласувано предложението за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“. Номинацията на инициатора за създаването на Капанския ансамбъл и дългогодишен културен деятел Петранка Дацкова Луканчевска бе одобрена на заседание на постоянните комисии по образование и духовни ценности и по законност, в него участваха и председателите на групите съветници.

Отличието ще бъде връчено тържествено същия ден в 18,00 ч. в Общинския културен център. След него ще бъде представен традиционния хитов спектакъл, който за всеки 28 януари гостува в Разград. Тази година това е концертът-спектакъл „Приказка за виенския валс“, с който Националният музикален театър „Стефан Македонски“ откри творческия сезон 2023/24 г. Билетите се продават от понеделник, 12 януари, на Касата на ОбКЦ. Цената им е 20 и 30 лв.

В събота, 27 януари, ще се проведат две събития от празничната програма. В 11,00 ч. във фоайето на Общинския културен център се открива Изложба на исторически оръжия, униформи и предмети от периода на Борбите за Национално Освобождение. Тя включва експонати на Регионален клон „Ангел Кънчев“-Русе на Национално дружество „Традиция“. Посетителите на експозицията ще видят автентични пушки със щикове, артилерийски тесак, револвери и други предмети от времето на Националното Освобождение и преди това. Посетителите ще имат възможност и да се снимат с оръжията, както и с опълченска униформа, ще има и детски, и размери за възрастни. Входът е свободен, експозицията ще остане до следобедните часове.

В 13,30 ч. от площад „Възраждане“ към паметника в село Езерче тръгва вече традиционното рокерско шествие „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. В него участват мотористите от разградските клубове.

Празничният 28 януари започва с тържествена света литургия и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци за Освобождението на Разград в 9,00 ч. Тя ще бъде отслужена в църквата „Св. Николай Чудотворец“ от Негово Високопреосвещенство  Русенския митрополит Наум в съслужение със свещеници от Разградска духовна епархия.

11,00 ч. е началният час на детското парти „Честит рожден ден“. На него в Общинския културен център подаръци ще получат 28-те деца, родени на 28 януари, които по традиция стават кръщелници на Кмета на Община Разград, както и шестимата тризнаци, които живеят в Разград със семействата си.

От Синдикалния дом в 17,00 ч. тръгва празнично шествие по повод Деня на Разград. То ще бъде водено от военни икони, които ще бъдат въведени в Мавзолея-костница. Шествието минава по пешеходната зона на бул. „България“ и завършва на площад „Възраждане“. Там ще е тържествената част на отбелязването на Деня на Разград с приветствия от официалните гости. Програмата ще включва и изпълнения на Капански ансамбъл-Разград, ще завърши с ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и Паметника на Свети Георги и празнични илюминации.

Празничните изяви ще се излъчват онлайн на официалната Фейсбук страница на Община Разград и по ТВ КИС 13.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *