За Деня на доброволчеството – благодарност за читалището в Гецово, дарило артефакти на музея

Специалисти от Регионалния исторически музей в Разград бяха днес в Гецово, за да връчат на ръководството на местното читалище „Просвета 1883“ Грамота за дарение – съобщават от пресцентъра на музея. По повод Международния ден на доброволеца те благодариха на читалищното настоятелства в лицето на председателя на читалището Милен Станчев за ценните движими културни ценности, които заради благородния им жест са вече във фонда на музея.

Докато в Гецово имаше училище, там имаше и богата музейна сбирка.  След закриването на школото, сбирката бе приютена в читалището. А вече 12 археологически предмета: 10 от каменно-медната епоха, съд от Римската епоха и брадва от бронзовата епоха се съхраняват в РИМ-Разград. Дарението включваше и пушка от XIX в.

„Благодарим за жеста и доверието, че артефактите ще бъдат съхранени за поколенията след нас “, каза по време на церемонията зам.-директорът на музея Даниела Ганчева. След което подари на храма на духовността в селото трите тома „Известия“ на РИМ- Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *