За Деня на буквите: Голяма подвижна Монтесори азбука за петгодишните деца в ДГ”Приказка”

Голяма подвижна Монтесори азбука е подаръкът, с който Фондация „Монтесори-Разград” зарадва децата от трета група в ДГ”Приказка” и техните учителки в навечерието на Деня на буквите 24 май. Заедно с по-малките възпитаници на градината от първа група те се обучават по метода Монтесори от началото на учебната година.

Интересът към двете групи е голям – разказва директорката на ДГ”Приказка” Румяна Ненова. Има дори дете от русенското село Бъзън, чиито родители всеки работен ден го водят на градина в Разград. В Североизточна България това е единствената общинска градина, в която децата се подготвят по метода Монтесори, има частни в Добрич и във Варна.

Община Разград и Фондация „Монтесори-Разград” осигуряват оборудването и материалите, с които децата се обучават. Четири са учителките, които са към финала на обучението си в Нов български университет и ще получат сертификати да преподават по метода Монтесори: директорката Румяна Ненова, Станислава Тодорова, Тотка Иванова и Галина Дончева.

Първоначалното намерение е да бъде сформирана една група, през септември 2020 г. са записани 10 деца в първа група, през октомври вече са 18, в момента са 22. На родителите е обяснено и има тяхното съгласие децата да се обучават по този метод. Това става по 3 часа на ден, през останалото време обучението е по държавния образователен стандарт. Още по-голям е интересът в трета група, там родителите са информирани, че учителките в групата ще преминат обучението за преподаване по Монтесори и те също изразяват съгласие техните деца да учат по тази система.

Вече всички сме убедени в полезността на тази програма, децата израстват, учат полезни неща, които прилагат в ежедневието си – обяснява директорката Румяна Ненова. Според нея макар да се смята, че методът Монтесори е насочен към деца със специални образователни потребности, всъщност той е за изпреварващо развитие, развива творчеството при децата, оставя ги сами да правят избор и да установят как да коригират грешките си, децата стават по-отговорни, подредени и изпълнителни. Правила и свобода – това е Монтесори – обяснява Ненова.

Действително: в сектора, в който са двете Монтесори групи е доста по-тихо, отколкото в обикновена детска градина. При малките ни посреща Мишето, което носи кана и обещава да ни почерпи със сок. Към помещението, в което децата се занимават, има санитарен и кухненски блок. Една от петте зони на Монтесори педагогиката е упражнения от практическия живот. Тригодишните деца от ДГ”Приказка” си сервират сами, могат да си правят чай под надзора на учителката, подреждат масата, сервират си, почистват, подреждат, пак заедно с учителката за Коледа и за Празника на мама са правили курабийки. Денят им започва със сутрешен кръг. Обикалят го, поздравяват се, учителката има кратка презентация, показва им заниманията за деня. След това всяко дете само избира с какво да се занимава, от всяко от пособията има само по едно в стаята, когато едно дете приключи с определена играчка или вещ, я връща на мястото й и друго дете може да я вземе. Има и един пуф, който играе ролята на емоционален център – ако детето се измори, се оттегля, за да си почине. По една са и разноцветните възглавнички-емотикони, всеки си я избира според емоцията, която изпитва, и защото са различни и водят децата в различни посоки, и фотоапаратът трудно ги събира. При малките всичко се случва на фона на тиха и успокояваща музика.

Останалите зони на Монтесори педагогиката са: реч, сензорика, математика, природа и космос. Основният принцип в обучението е свободата на избор. На децата не се налага какво да правят, а се обучават на принципа: помогни ми да се справя сам. Показва им се, а те сами избират с какво да се занимават. Участие в метода имат и родителите, веднъж месечно има родителски ден, в който родителя присъства на занятията и разказва за професията си. Заради пандемията обаче този елемент от програмата в момента не се реализира.

Големите – петгодишните от трета група – са вече доста напред с материала, те са общо 27 деца, които могат да четат и смятат, и са го научили почти като на игра. Голяма подвижна Монтесори азбука им помага да изписват думички. Тя се намира в голяма кутия с форма на книга, всяка буква е в отделен раздел, съгласните букви са сини, а гласните – червени, от всяка буква има по няколко броя. А с тях, уверяваме се сами, се изписват бързо не толкова лесни думи като „багер”. Децата от трета група имат и друга азбука, с която са научили буквите. При това упражнение основно е тактилното усещане, повърхността на картончетата с буквите е грапава под формата на съответната буква, научава се, като повтарят плъзгане на два пръста по грапавата част. Математиката пък се учи с перлички – всеки от елементите показва единици, десетици, стотици, децата събират, изваждат, умножават и делят. Има и вариант за обучение по математика с връзване на лентички, както и с жетони. С жетоните бързо се научават четните и нечетните числа, подреждат се жетони за определено число два по два на ред, ако може безпрепятствено да премине детско пръстче от горе до долу между жетоните, значи чистото е четно, ако не може – нечетно. Има и занимания с цилиндри с различна големина, които трябва да се поставят в определената за този размер дупка.

И тази група учи по метода Монтесори само по 3 часа дневно, в останалото време е по държавните образователни стандарти и децата са обучени и в традициите на българската образователна система, част от която е отбелязването на българските празници. Затова в стаята на трета група има кът на Светите братя Кирил и Методий, а децата с желание рецитират стихове и пеят песни за създателите на българската азбука.

One Reply to “За Деня на буквите: Голяма подвижна Монтесори азбука за петгодишните деца в ДГ”Приказка””

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *