Започна подготовката за преброяването догодина

Първото заседание на временната Областна преброителна комисия за  организиране на преброяването на населението и жилищния фонд на територията на област Разград през 2021 г. се проведе в Областна администрация днес. Това съобщават от пресцентъра на Областната управа.

Заседанието беше открито от Областния управител Гюнай Хюсмен, който пожела успешна работа на комисията и изрази увереност, че тази отговорна работа ще бъде извършена качествено и в срок. Той призова в преброяването да участват всички жители на областта, защото то се провежда във всички европейски страни и дава изчерпателна информация както за броя, структурата и състава на населението, така и за броя и вида на домакинствата, за сградния и жилищния фонд, като резултатите се използват до следващото преброяване, което ще се проведе след 10 години.

Областната преброителна комисия, която се състои от представители на отдел „Статистически изследвания“ и ТЗ „ГРАО“, на ОД МВР – Разград, както и от представители на Областна администрация Разград, и на общините Разград, Исперих и Кубрат, се председателства от заместник областния управител Евгени Драганов, който води дейността й.

По време на заседанието членовете на комисията приеха правилник за цялостната дейност на комисията, както и организационен план по подготовката и провеждането на преброяването на населението, с подробен график по дейности и дати.

Според организационния план до 20 юни ще се проведат заседания на общинските преброителни комисии. До 26 юни предстои набиране на 30 регистратори, необходими за областта, които ще бъдат обучени от 6 до 10 юли и след това ще проведат обхода за регистрация, който е в периода от юли до 15 септември.

От 15 септември до 30 октомври ще се избират преброителите и контрольорите, а обученията им ще се проведат в началото на 2021 г.

Бяха обсъдени цялата организация за работа с общинските преброителни комисии, евентуалните проблеми, както и подготовката и провеждането на Предварителния обход – изготвяне на преброителни списъци с адреси на сградите, входовете им и жилищните единици обект на преброяването, събиране на географски координати и използването им за георефериране на всички адреси. За целта ще бъдат извършени подготвителни методологични дейности, обучение на лицата, които ще извършат обхода и работа на терен и контрол.

Секретарят на комисията Даниела Данаилова информира, че в периода на преброяването ще се проведат и две контролни изследвания със служители на НСИ – за обхват и за точност на регистрацията.

18-то преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 20121 г. ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас и ще бъде част от предвидените преброявания на населенията в ЕС.

Преброяването ще е в навечерието на редовните парламентарни избори догодина, ще се проведе между 1 и 15 февруари 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *