Започва първият конкурс за драматургия “Антон Страшимиров”, връчват наградата на 24 май

Община Разград обяви първото издание на Националния конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“ – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Той се провежда съвместно със Съюза на българските писатели. Инициативата възникна при среща между Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев и Председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев с председателя на творческия съюз Боян Ангелов. Идеята бе скрепена по-късно с подписване на Споразумение между Община Разград и Съюза на българските писатели за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров.

Житейският път на изтъкнатия български писател и драматург Антон Страшимиров е свързан с Разград. Той е живял в града и е учил в Разградската гимназия, където неговият по-голям брат е бил учител. Като специален жест на уважение към живота и делото му, през 60-те години на миналия век местният професионален драматичен театър приема за свой патрон големия български писател и драматург. Община Разград вярва, че учредяването на подобна национална награда ще стимулира по-нататъшното развитие на българската драматургия, като важна част от развитието на националната ни култура.

Местната власт винаги е имала много специално отношение към съхраняване и развитие на културата в Разград и в Лудогорието.  Тя е една от малкото в страната, която не закри, а съхрани всички професионални културни институти и всички читалища в общината. За Кмета Денчо Бояджиев културата винаги е била личен приоритет през всичките негови мандати на управление.

Първото издание на Националния конкурс е посветено на 150-годишнината от рождението на Антон Страшимиров, която Разград и България ще отбележат през 2022 г. Наградата ще бъде връчена през месец май 2022 г. на специална церемония по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тя ще се състои от почетен плакет, грамота и парична сума в размер на 5000 лв.

Творбите ще се приемат до 1 май 2022 г. на хартиен носител в 5 екземпляра на адрес: гр. Разград, ПК 7200, бул. „Бели Лом“ 37А, за Община Разград,  отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“. Част от изискванията към участниците в конкурса са: произведението да не е поставено на българска сцена до обявяването на конкурса, както и авторът му да даде съгласие за безвъзмездно предоставяне на правото, произведението да бъде поставено на сцената на Театрално-музикален център  Разград от Драматичен театър „Антон Страшимиров“ и да бъде включено в неговия репертоар.

Със заповед на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев за председател на националното жури е определен председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Текстът на заповедта е публикуван на интернет страницата на Община Разград: https://www.razgrad.bg/component/k2/1697-lk.

Снимка: www.wikipedia.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *