Започва приемът на документи за общинския фонд „Ин витро“

Разград

От днес, 8 април, Община Разград започва прием за настоящата година на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблем – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Това става на основание чл. 8 във връзка с чл. 9 на Правилника за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми. За 2024 г. приемът на документи продължава до 1 декември, като документи се подават от 1 до 30-то число на месеца в деловодството на Община Разград,стая 06, партерен етаж, всеки работен ден от 9:00 часа до 16:00 часа и на e-mail: оbshtina@razgrad.bg.

Заседанията на постоянната комисия, която разглежда и одобрява подадените заявления на правоимащите двойки, са закрити и се провеждат всяка първа седмицаот месеца от13:30 часа в стая 508, пети етаж на административната сграда на Община Разград. Неин председател е ресорният заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ Елка Неделчева.

Максималната стойност на финансовата подкрепа за 2024 г. спрямо предходната бе увеличена от 2500 на 3000  лв. с решение от 26 март на Общински съвет-Разград.

Общинският фонд „Ин витро“ съществува от 2012 г., като оттогава в семейства, получили финансова подкрепа, са се родили общо 20 деца – 10 момичета и 10 момчета. Миналата година се е родило едно момченце, а подпомогнати с общо 13 144 лв. са били 6 двойки.

Припомняме, че право на финансиране по Правилника за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблемиимат семейства и двойки със стерилитет, при които може да се приложи лечение с методите на Асистираните репродуктивни технологии. Част от останалите критерии са:

  • да са български граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Разград през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите;
  • да нямат задължения към Община Разград;
  • да са здравно осигурени /без прекъснати здравноосигурителни права/;
  • да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение и други критерии.

Правилникът, както и документите за кандидатстване, са публикувани на сайта на Община Разград в рубриките „Общински съвет“ и „Здравеопазване“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *