Започва масирана информационна кампания в рисковите райони за недопускане разпространението на африканска чума по свинете

Министерство на земеделието, храните и горите започва масирана информационна кампания сред хората в рисковите райони за недопускане на разпространението на африканската чума по свинете (АЧС). Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след среща с областни управители от Северна България, директорите на Държавните горски предприятия, Българска агенция по безопасност на храните и Министерство на вътрешните работи. Тя допълни, че целта на тази кампания е информацията за превенция срещу болестта да стигне до всеки жител на територията на областите Габрово, Ловеч, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище и Разград.

Министър Танева уточни, че до края на деня ще бъдат актуализирани и допълнени информационните материали, които ще получат всички, които отглеждат домашни свине. ,,На всички хора , които са с такива стопанства тип „заден двор“, ще бъде проведена информационна кампания, за да им бъде разяснено какви са рисковете от пренасяне на заразата наоколо. Наше задължение е да им обясним за опасностите, които те носят, както за районите, в които живеят , така и за самите тях“, каза още земеделският министър. Тя допълни, че от тази седмица започват да заседават и областните епизиотични комисии в тези 14 области на страната , които са рискови. Десислава Танева заяви, че в България има добро развито индустриално свиневъдство и не бива да се допуска болестта да стигне до него.

Към момента има установени две огнища на заболяване в селата Жернов и Новачене. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев съобщи, че в село Жернов е приключило евтанизирането на 46 животни, а от вчера се работи и в село Новачене. Месото от заразено с АЧС прасе, което се съхранява в хладилник, също може да бъде преносител на болестта. Д-р Илиев припомни, че животните може да нямат клинични признаци на заболявания, но в същото време да носят вируси. ,,Качеството на месото от болните животни не е добро.  Местата, които са обитавали заразените животни в т.нар. „задни дворове“, там вирусът може да се запази около три или четири месеца и да се разпространи“, допълни още той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Мирослав Маринов заяви, че се засилват мерките за намаляване на популацията на дива свиня, като първичен разпространител на болестта. Той допълни, че усилията на МЗХГ и ИАГ ще бъдат концентрирани основно в Северна България, приоритетно около огнищата и десеткилометровата гранична зона с р. Дунав, както и около свинекомплексите. „Мерките ще бъдат насочени към засилване отстрела на дива свиня чрез постоянен индивидуален лов,  както и провеждане на активен обход на заразените зони. „В момента се обмисля финансово стимулиране на индивидуален отстрел на дива свиня. Той предвижда да се заплаща 50 лв. на отстреляно животно само в рисковите райони“, поясни инж. Маринов.

Източник: МЗХГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *