Жени ГЕРБ поискаха равнопоставеност в листите

Председателят на НИС на Жени ГЕРБ Екатерина Йорданова апелира към равнопоставеност в половете при подреждането на листи за изборите в политическата сила. Това стана при откриването в Разград на регионална академия на тема „Жените в политиката”, в която участват над 70 дами от структурите на Жени ГЕРБ в Североизточна България – Разград, Търговище, Шумен, Силистра и Добрич.

По думите на Йорданова партия ГЕРБ е  благословена с лидер, който вярва в ролята на жените в политиката, но това, което се случва на национално ниво не е преведено на областно и общинско ниво. „Все още има какво да желаем, когато номинираме и подреждаме листите за местна власт” – каза Йорданова. „Всички данни показват, че когато на ниво държава, партия, НПО, бизнес има балансирано представителство мъже: жени 60 на 40 резултатите са по-добри. Това е прагматизъм, ние не можем сами, нито мъжете без на. Подходът към всеки проблем, пътят за решаването ги виждаме по различен начин и всъщност това е богатството: да се възползваме от това, което имаме.” – каза още Екатерина Йорданова.

Потенциалът на жените в политиката бе признат и от народния представител от ГЕРБ от Разградски регион Гюнай Хюсмен. Той дори отиде още по-далеч, като призова съотношението 60:40 в листите да е в полза на жените. По думите му председателят на партията Бойко Борисов много разчита на жените и е разбрал, че са по-добрата част в политиката,  тъй като са по-честни, по-верни, по-трудолюбиви, затова и преговорния екип от скорошните политически събития бе от 4 жени. Гюнай Хюсмен прогнозира, че ГЕРБ ще е не само победител в предстоящите предсрочни избори, но и „с много първи като проценти”. Той се аргументира с това, че ГЕРБ излиза с много по-силни позиции за тези избори. „Доказали сме го: до 2021 г. се строеше навсякъде, а сега 3 години шарлатания” – каза Хюсмен. Той препоръча на Жени ГЕРБ да започнат създаване на структури и в по-малките населени места – в селата.

Участничките в регионалната академия бяха приветствани и от областния управител Владимир Димитров, както и онлайн от председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева.

В дневния ред на форума е включено представяне на разградската поетеса Павлина Стаменова, като презентацията е озаглавена „България има нужда от обич”. На тема „Междуетническата толерантност в региона” ще говори Гюнай Хюсмен, на тема „Жените в политиката” – Екатерина Йорданова, а на тема „Съвместяване и баланс между политическа ангажираност, семеен и личен живот” лектор ще е народният представител от Шуменски регион Ралица Тодорова. В програмата е включено и посещение на Регионалния исторически музей.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *