„Железни струни” – осмият в страната хор – празнува 120 години днес

С празничен концерт хор „Железни струни” към НЧ”Развитие 1869”-Разград отбелязва 120-годишнината от създаването си днес.

Музикалната проява ще е в залата на читалището, което също чества годишнина през 2024 г. – 155 години от създаването си. Концертът започва в 18,00 ч. Той ще е благотворителен, на входа на залата зрителите ще имат възможност да пуснат 5 лева в касичка, средствата от която ще се използват за ремонта на Музикалния дом, в който хоровата формация репетира.

Хор „Железни струни” е носител на орден “Кирил и Методий I степен”, както и на многобройни национални и международни награди. Негов диригент е маестро Красен Иванов, корепетитор – Даниела Никифорова, хормайстор – Полина Куманова.

Празника на сцената с юбилярите ще споделят хор „Славянско единство” към НЧ”Напредък 1869”-Горна Оряховица с диригент Донка Копринкова и кореперитор и хормайстор Антон Благоев, както и солистите на Опера Русе Нели Петкова – сопран и Теодор Петков – баритон.

Концертът ще започне с възстановяване на изпълнението на „Химн на хор „Железни струни”. Автор на музиката е Михаил Шекерджиев, който е написал и „Велик е нашият войник”, а на текста – Димитър Загорски. Публиката ще чуе и песни на Вангелис, Фреди Меркюри, църковно-славянски песнопения, народни песни, както и песента, която се смята, че Васил Левски е пеел по пътя към бесилото „Не пей, славею”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *