ЖАНЕТА се включва в европейска кампания за ранно детско развитие

ЖАНЕТА

Сдружение „ЖАНЕТА”, която управлява две социални услуги в Разград – Център за  обществена подкрепа и Звено „Майка и бебе“ – е една от организациите, които се включват в европейската кампания за ранно детско развитие. Тя е по инициатива на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ и Фондация „За Нашите Деца“, заедно с Eurochild и Международната асоциация „Стъпка по стъпка“, в партньорство с Европейския алианс за обществено здраве и Ромския образователен фонд. Има за цел да се гарантира подобряването на живота на децата на възраст от 0 до 6 години в Европа.

В основата на кампанията е тезата, че първите 6 години от живота на децата поставят основите на тяхното физическо, социално и емоционално развитие. Участват девет европейски държави – България, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Португалия, Румъния, Сърбия и Испания.

Кампанията ще събере и предостави информация на институциите, разработващи политиките на европейско и национално ниво, ще ангажира гражданските организации, и ще помогне за овластяване на родителите и семействата да се застъпват за собствените си права и тези на техните деца.

Кампанията застава зад правата на всички деца, със специален фокус върху семействата и децата в риск от дискриминация и изключване, като деца, които живеят в крайна бедност, деца с увреждания, деца в риск от раздяла с биологичните им семейства, деца в специализирани институции, деца от ромски произход, деца на мигранти и бежанци.

Кампанията е с мото „Първите години – първи приоритет“ и стартира днес, на 15 декември 2020 г., като ще набере скорост през следващите месеци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *